Trump azt ígérte, tiszteletben tartja az egy Kína elvet

TRUMP, Donald; PUTYIN, Vlagyimir
Washington, 2017. január 28. Donald Trump amerikai elnök első telefonos megbeszélését folytatja Vlagyimir Putyin orosz államfővel a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában 2017. január 28-án. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint csütörtökön este telefonon beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és megerősítette, hogy kormányzata tiszteletben tartja az egy Kína elvet.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház közleményben tájékoztatott kettejük telefonbeszélgetéséről. Eszerint hosszú és "rendkívül szívélyes" beszélgetést folytattak, és "Hszi elnök kérésére" Donald Trump megerősítette, hogy egyetért az egy Kína politika tiszteletben tartásával. Ennek alaptétele, hogy

az Egyesült Államok nem ismeri el diplomáciailag Tajvan függetlenségét, hanem a szigetet Kína részének tekinti.

A Fehér Ház közleménye szerint Donald Trump és Hszi Csin-ping egy sor más kérdésben is eszmét cserélt, és meghívták egymást országukba.

Először beszélt a kínai elnökkel megválasztása óta

Jóllehet, megválasztása után Donald Trump telefonon fogadta Hszi gratulációit, de beiktatása óta most először tartott vele megbeszélést. Sajtóhírek szerint Kína nem fogadta örömmel, amikor Trump decemberben, szintén telefonon, Caj Jing-ven tajvani államfővel beszélt és - egyes értelmezések szerint -

arra utalt, hogy esetleg csak akkor támogatja az egy Kína politikát, ha Pekinggel megállapodásra tud jutni a kereskedelmi viták rendezésében.

A mostani Trump-Hszi megbeszélés előtt az amerikai elnök a Fehér Házban konzultált Rex Tillerson külügyminiszterrel.

Megválasztása óta Trump először beszélt a kínai elnökkel Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Fogadja a japán kormányfőt

Az amerikai-kínai egyeztetésre pár órával azt megelőzően került sor, hogy Donald Trump a Fehér Házban - helyi idő szerint pénteken - fogadja Abe Sindzo japán kormányfőt, akit a hétvégére a floridai nyaralójába is meghívott.