70 ezer embert evakuáltak Szalonikiben egy bomba miatt

Vágólapra másolva!
Mintegy 70 ezer embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát a második legnagyobb görög város, Szaloniki egyik nyugati negyedében vasárnap délelőtt egy második világháborús bomba miatt.
Vágólapra másolva!

Az evakuálási művelet helyi idő szerint reggel 7 órakor kezdődött a még múlt héten talált robbanószerkezet 1,9 kilométeres sugarú körzetében, elsősorban a Kordelio nevű városrészben. Többen saját autójukkal távoztak, míg másokat autóbuszokkal szállítottak el az észak-görögországi kikötőváros más részén lévő iskolákba és sportcsarnokokba. A görög média azonban arról is beszámolt, hogy sokan nem voltak hajlandóak elhagyni az evakuálási rendelet által érintett övezetet, ahol többek között Szaloniki kikötője és teherpályaudvara is található.

A mintegy 250 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó bomba gyújtószerkezetét a hadsereg szakértői a délelőtt folyamán eltávolították. Ez ugyan a bomba hatástalanításának legfontosabb szakasza, a veszély még nem hárult el végérvényesen – nyilatkozta az állami televíziónak Aposztolosz Cicikosztasz regionális kormányzó.

"Az érintett lakosoknak továbbra is távol kell maradniuk a lezárt övezettől" – hangsúlyozta a kormányzó, hozzátéve, hogy a szerkezetet végleges semlegesítés céljából egy 60 kilométerre lévő lőtérre kell még szállítani. A kormányzó szerint a művelet teljes lebonyolítása akár estig is eltarthat.
Cicikosztasz elmondta azt is, hogy az ország történetében békeidőben még nem fordult elő hasonló méretű evakuálási művelet.

A robbanószerkezetet a múlt héten találták egy benzinkútnál végzett földmunka során, mintegy 5 méterre a felszín alatt. Médiajelentések szerint a bombát a brit légierő dobta le 1943-ban a város pályaudvarát és kikötőjét célba vevő légitámadás során, amelyben több száz helyi lakos vesztette életét. A hadsereg nem erősítette meg ezeket az információkat. A náci Németország 1941-től 1944 októberéig tartotta megszállás alatt Görögországot.