Újabb zavargások Párizsban

Vágólapra másolva!
Az egyik párizsi elővárosban, Bobignyban zavargások törtek ki a rendőri erőszak ellen tiltakozó, békés tüntetés után. Harminchét embert előállítottak vasárnapra virradó éjjel.
Vágólapra másolva!

A megmozdulást annak a 22 éves férfinak a támogatására szervezték, aki február elején súlyosan megsérült Aulnay-sous-Bois-ban egy rendőri igazoltás alatt, jelenleg is kórházban ápolják.

A párizsi prefektúra tájékoztatása szerint szombat este a Bobignyban rendezett szolidaritási tüntetés után a békés, mintegy kétezer fős tömeghez csatlakozó randalírozók megdobálták a helyszínt biztosító rendőröket, majd két gépjárművet és több szemetest is felgyújtottak, valamint két üzletet feldúltak és a helyi buszpályaudvart is megrongálták.

A rendőri tiltakozás elleni tüntetés azután szerveződött, hogy nyilvánosságra került egy felvétel arról, hogy négy rendőr erőszakot alkalmazott egy előállítás során.

A négy rendőr ellen vizsgálat indult: egyet nemi erőszakkal, hármat pedig csoportosan elkövetett, szándékos erőszakkal gyanúsítanak.

Mind a négy rendőrt felfüggesztette állásából a belügyminiszter.

A videón rögzített eset február 2-án történt: a rendőrök fiatalokat igazoltattak, akikről azt gyanították, hogy kábítószer-kereskedők megbízásából állnak lesben, és biztosítják az értékesítést Aulnay-sous-Bois egyik lakótelepén. Az előállítás során a rendőrök egy 22 éves fekete bőrű férfit, aki megpróbált ellenállni, elkezdtek gumibottal ütni.

A nyilvánosságra került felvételen látszik, amint

az egyik rendőr a fiatalember fenekébe nyomja a gumibotot.


Az esetet a rendőrség térfigyelő kamerái rögzítették.

Kedd este Francois Hollande államfő látogatást tett a bántalmazott férfinál a kórházban, és kérte, hogy mindenki bízzon az igazságszolgáltatásban, a Théo nevű sértett pedig nyugalomra szólította fel a párizsi elővárosokat, ahol az elmúlt héten rendszeresek voltak a zavargások.