Netanjahu Washingtonba utazott megerősíteni a szövetséget

2017.02.13. 18:16

Az Izrael és az Egyesült Államok közötti "történelmi szövetség" erősítéséről készül tárgyalni Donald Trump amerikai elnökkel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki hétfőn Washingtonba utazott. Egyformán látjuk Donald Trump amerikai elnökkel a térséget fenyegető veszélyeket és a lehetőségeket" - mondta Netanjahu az utazása előtt.

Az izraeli kormányfő először fog találkozni szerdán a Fehér HázbanTrumppal, akinek megválasztását örömmel üdvözölte az izraeli jobboldal. "Beszélni fogunk szilárd szövetségünk erősítéséről"- ígérte Netanjahu. A kormányfő Washingtonban Trump mellett megbeszélést folytat majd Mike Pence alelnökkel, Rex Tillerson külügyminiszterrel, valamint a kongresszus és a szenátus vezetőivel is.

Trump választási kampányában kijelentette, hogy a Ciszjordániában felépített izraeli települések nem akadályozzák a békét, megígérte az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, ezen kívül a telepeseket támogató David Friedmant nevezte ki országa nagykövetének. Beiktatása óta viszont úgy tűnik visszakozott.