Frontex: Csökkent az illegális bevándorlók száma

2017.02.13. 17:48

Jelentősen csökkent idén januárban a három legfontosabb európai uniós útvonalon érkező illegális bevándorlók száma - közölte hivatalos honlapján hétfőn az EU határőrizete szerve, a Frontex. Januárban közel 8000 illegális határátlépést regisztráltak a három főbb útvonalon.

Négyezer-négyszáz bevándorló Olaszországba érkezett a Földközi-tengeren át, 16 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban és 46 százalékkal kevesebben, mint decemberben. A legtöbben Líbiából indultak el.

A bevándorlóáradat csökkenésének fő oka januárban a Földközi-tenger középső medencéjében uralkodó rossz időjárás volt, amely lehetetlenné tette az átkelést a hónap nagy részében - olvasható a varsói székhelyű hivatal közleményében.

Az Olaszországba érkező bevándorlók között elefántcsontparti, guineai és nigériai állampolgárok voltak a legtöbben.

Kevesebben jöttek a Balkánon keresztül is

Januárban 1760 bevándorló érkezett az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigetekre, 18 százalékkal kevesebben, mint az előző hónapban. A csökkenés oka itt is a rossz időjárás volt. A tavaly márciusi EU-Törökország megállapodás életbe lépése óta csökkent a havonta Görögországba érkezők száma. Ezen az útvonalon szíriaiak, algériaiak és palesztinok érkeztek legtöbben. A negyedik legnépesebb csoportot januárban a Kongói Demokratikus Köztársaságból érkezettek alkották.

A Nyugat-Balkánon át érkező illegális bevándorlók száma nagyjából megegyezett a decemberivel, de 97 százalékkal csökkent a 2016. januárihoz képest. Ezen az útvonalon afganisztáni, pakisztáni és szíriai állampolgárok érkeztek a legtöbben.