A szíriai kormányerők vegyi fegyvereket vetettek be a lázadók uralta kelet-aleppói negyedek tavalyi ostroma alatt - állapította meg hétfőn közzétett jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport.

A damaszkuszi rezsim helikopterekkel dobott le klórgázzal töltött bombákat "Aleppó lakónegyedeiben legalább nyolc alkalommal 2016. november 17. és december 13. között" - olvasható a New York-i székhelyű szervezet jelentésében, amely szemtanúkkal készített interjúkon, valamint videó és fényképfelvételek, illetve a közösségi médián közzé tett bejegyzések kiértékelésén alapszik.

Kilenc halott, kétszáz sebesült

A HRW ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra, hogy a damaszkuszi rezsimmel szövetséges Oroszországnak köze lett volna a vegyifegyver-támadásokhoz. Utalt azonban Moszkvának a szíriai hadsereg támogatásában játszott kulcsszerepére, különösen Aleppó teljes elfoglalásával összefüggésben.

Human Rights Watch szerint vegyifegyvert is bevetettek a szíriai kormányerők Aleppó ostrománálForrás: AFP/Sputnik

- A támadásokban, amelyek közül némelyik során különböző lőszereket használtak, legalább kilenc civil, köztük négy gyerek vesztette életét és mintegy kétszázan megsebesültek - olvasható tovább a jelentésben.

A parancsnokok is tudták

Ole Solvang, az HRW szükséghelyzeti helyettes igazgatója egy interjúban elmondta: az, ahogy a vegyifegyver-támadások követték a frontvonalat, azt mutatja, hogy lényegi elemét képezték az offenzívának.

- Ez erősen utal arra, hogy a klórgáztámadásokat összeegyeztették az általános katonai stratégiával. És erősen utal arra is, hogy a magas rangú katonai tisztségviselők, az aleppói hadműveletekkel megbízott parancsnokok tudták, hogy klórgázt vetnek be - tette hozzá.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW), amely az 1993. január 13-án megkötött vegyifegyver-egyezmény végrehajtását ellenőrzi egyelőre nem kommentálta a dokumentumot. Az egyezményhez, amely tiltja a klórgáz fegyverként történő alkalmazását, Szíria is csatlakozott 2013-ban.

Damaszkusz és Moszkva tagad

Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya és legfontosabb szövetségese, Oroszország, amely katonai erőkkel avatkozott be a konfliktusba, ismételten

cáfolta, hogy csapataik vegyi fegyvereket vetettek be. Moszkva és Damaszkusz a szíriai fegyveres ellenzéki csoportokat tette felelőssé az ilyen jellegű támadások végrehajtásáért. Tavaly november közepén Oroszország a helyszínen vett, kiértékelt mintákra hivatkozva azt állította, hogy Kelet-Aleppó egyik negyedében a damaszkuszi rezsim ellenzékéhez tartozó erők vetettek be mérgező klórgázt a civil lakosság és a szíriai kormányerők katonái ellen.

Az elemi klór széles körben használt és egyszerűen hozzáférhető anyagnak számít, így például a víz vegyi úton történő tisztításában is használják. A klórgázt először az első világháborúban használták vegyi fegyverként. A tüdőbe jutva a klór reakcióba lép a vízzel, ami sósavat alkot, ez viszont a klórgáznak kitett ember halálához vezethet.