Éles lőszert vetett be a kongói rendőrség egy szektavezető ellen

Vágólapra másolva!
Éles lőszert és könnygázt vetett be egy szeparatista vallási vezető háza elleni támadásnál a kongói rendőrség kedd hajnalban az afrikai ország fővárosában, Kinshasában - mondták el szemtanúk.
Vágólapra másolva!

Ne Muanda Nsemi, a Bundu dia Kongo (BDK) nevű csoport vezetője prófétának nevezi magát. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a BDK híveit megkülönböztető vörös homlokpántot viselő embereket véltek felfedezni a közeli épületek tetején a kedd hajnali támadás idején.

A műveletben többtucatnyi rendőr vett részt a főváros Ma Campagne nevű negyedében. A fegyverropogást az egész körzetben hallani lehetett. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. A rendőrség többször csapott össze a BDK tagjaival az elmúlt hónapokban a Kongó délnyugati részén található hátországukban. Kinshasa több száz kilométerre van a szeparatisták bázisától, ezért a fővárosi összecsapások az erőszak tovagyűrűzésére utalnak.

Nsemi 1986-ban alapította mozgalmát, amelynek célja a kongói királyság felélesztése. Nsemi egyben az afrikai kultúrát, értékeket, identitást és szellemi hagyományokat képviseli a nyugatosodással szemben. 2008-ban betiltott szektájának több ezer követője van.

A kongói rendőrség korábban sem bánt kesztyűs kézzel a BDK tagjaival. A 2007-2008-as, sokszor erőszakba torkolló tüntetések során a biztonsági erők a szekta több mint 300 tagjával végeztek jogvédő csoportok szerint. Idén február elején a rendőrség a BDK legalább nyolc fegyvertelen tagját gyilkolta meg - mondták el helyi aktivisták.

Az elmúlt hetekben országszerte nőtt a bizonytalanság, miután Joseph Kabila kongói elnök jelezte: mandátuma decemberi lejárta után sem kíván távozni az ország éléről. Az államfő bejelentése után több kongói fegyveres csoport mozgósításba kezdett.