Gyorsan véget ért a Fico elleni bizalmatlansági indítvány vitája

Robert Fico szlovák miniszterelnök, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnökjelöltje, miután szavazott a szlovák elnökválasztás második fordulójában Nagyudvarban 2014. március 29-én.
Vágólapra másolva!
A parlamenti ülést a törvényhozás elnöke csütörtökig felfüggesztette.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött, majd nem sokkal később félbe is szakadt kedden délután a pozsonyi törvényhozás rendkívüli ülése, amelynek témája a Robert Fico kormányfő elleni ellenzéki bizalmatlansági indítvány volt. A bizalmi szavazást a két nagyobb ellenzéki mozgalom képviselői nyújtották be.

Az indítvány elfogadására gyakorlatilag nincs esély, mivel a 150 fős pozsonyi parlamentben Robert Fico kormánykoalíciója biztos többségre támaszkodik.

Az indítvány beterjesztői azzal indokolták kezdeményezésüket, hogy a kormányfő nem tartotta be az energiaárak szinten tartására vonatkozó ígéretét, valamint azzal is, hogy nem hajlandó leváltani gazdasági miniszterét, Peter Zigát és más tisztségviselőket.

Robert Fico szlovák miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Fico tavaly év végén ígéretet tett arra, hogy a lakossági energiaárak nem nőnek, januárban egyes lakossági fogyasztók rezsije mégis nagyobb lett. Az ügyben indított kormányzati vizsgálat kiderítette, hogy a kialakult helyzetért az Árszabályozási Hivatal is felelőssé tehető - ennek elnöke le is mondott.

A törvényhozás ülését nem sokkal a vita megkezdése után a házelnök - csütörtökig - felfüggesztette

mivel az elsőként felszólaló ellenzéki képviselő, megsértve házszabályt, illusztrációkat mutatott be a honatyáknak, s ezzel többszöri felszólítás után sem volt hajlandó felhagyni.