Száz török NATO-katona kért menedéket Hollandiában, Belgiumban és Németországban

Vágólapra másolva!
A török kormány hazahívja őket és tisztességes bírósági eljárást ígér.
Vágólapra másolva!

Legalább száz török NATO-katona kért menedéket Hollandiában, Belgiumban és Németországban a tavaly júliusi törökországi puccskísérlet óta - kozölte a NOS holland közszolgálati televízió.

Az érintett katonák nem tartózkodtak hazájukban, hiszen ahhoz a mintegy 700 török katonához tartoztak, akik a NATO különféle létesítményeiben teljesítettek szolgálatot.

A török védelmi minisztérium a tavaly júliusi, meghiúsított puccskísérlet után két hónappal közzétett egy listát négyszáz, hazaárulással vádolt katona nevével, akiket hazatérésre szólítottak fel, de sokan közülük nem engedelmeskedtek, mert féltek, hogy otthon őrizetbe vennék őket.

A török kormány egyik szóvivője a holland NRC napilapnak azt mondta, a katonák hazatérésük esetén tisztességes bírósági eljárásban részesülnének.

Ankara "elfogadhatatlannak" tartotta, hogy Hollandia menedéket nyújtson számukra.

A NOS-nak niylatkozó katonatisztek tagadták, hogy közük lenne a puccskísérlethez vagy az Ankara által annak megszervezésével vádolt Fethullah Gülen hitszónokhoz. A puccskísérlet óta a hadsereg, a rendőrség, a bíróság és a közigazgatás tagjainak tízezreit tartóztatták le vagy függesztették fel.