Orosz repülők közelítettek meg egy amerikai rombolót a Fekete-tengeren

Alig tíz méterre repültek el orosz SZU-24 vadászgépek a Balti-tengeren hajózó Donald Cook amerikai rombolótól a hét elején. Az orosz védelmi minisztérium szerint a gépek rutinrepülést hajtottak végre. politics Horizontal
Alig tíz méterre repültek el orosz SZU-24 vadászgépek a Balti-tengeren hajózó Donald Cook amerikai rombolótól a hét elején. Az orosz védelmi minisztérium szerint a gépek rutinrepülést hajtottak végre.
Vágólapra másolva!
Orosz repülőgépek a Fekete-tengeren megközelítették az amerikai haditengerészet egyik rombolóhajóját - közölte kedden az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az incidensek február 10-én történtek, de a szóvivő, Danny Hernandez csak most számolt be róluk.

Tavaly áprilsiban alig tíz méterre repültek el orosz SZU-24 vadászgépek a Balti-tengeren hajózó Donald Cook amerikai rombolótól Forrás: AFP/Handout

A kapitány szerint három különböző alkalommal történt incidens: minden alkalommal orosz repülőgépek közelítették meg a USS Porter rombolóhajót.

"Nem biztonságos és szakmaiatlan"

Az első alkalommal két orosz Szu-24-es, a második alkalommal ismét egy Szu-24-es vadászbombázó, míg a harmadik alkalommal egy ezeknél nagyobb, Il-38-as gép közelítette meg az amerikai rombolót.

Az amerikaiak minden alkalommal kapcsolatba léptek az oroszokkal, de nem kaptak választ.

Az Egyesült Államok valamennyi repülést "nem biztonságosnak és szakmaiatlannak" minősítette. Danny Hernandez felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az incidensek "aggasztóak, mert összeütközésekhez vagy téves következtetésekhez vezethetnek".

A Balti-tengeren is történt hasonló eset

Tavaly áprilisban a Balti-tengeren hajózó Donald Cook rombolót közelítették meg orosz Szu 24-esek.

Az orosz védelmi minisztérium akkor azt mondta, hogy a romboló 70 kilométerre volt egy orosz haditengerészeti bázistól,

nemzetközi vizek felett, útvonaluk pedig keresztezte a Doland Cookét.