Spanyolországban kapták el az Iszlám Állam két követőjét

Vágólapra másolva!
Egy marokkói és egy algériai férfit fogtak el. Radikalizálódtak, nyíltan támogatták az Iszlám Államot, egyikük a családjára is rákényszerítette a szélsőségesek szabályait.
Vágólapra másolva!

A Kanári-szigetek fővárosában, Las Palmasban letartóztatott 33 éves marokkói férfiról feltételezik, hogy terrorakciót akart elkövetni. A hatóságok már 2012 óta figyelték, de az utóbbi időben erőteljes radikalizálódáson ment keresztül,

külsejében, öltözékével is igyekezett hasonulni az Iszlám Állam tagjaihoz, családjára nemcsak vallási, hanem szigorú életviteli szabályokat is rákényszerített.

Az internetes közösségi oldalakon a férfi nyílt gyűlöletről tett tanúbizonyságot a nyugati kultúra iránt, magasztalta a vértanúságot, és nyíltan támogatta az Iszlám Államot.

Az észak-spanyolországi Bilbaóban őrizetbe vett, 44 éves algériai férfit a terrorszervezet propagandájának és tanainak terjesztésével gyanúsítják.

A hatóságoknak az tűnt fel, hogy az utóbbi hónapokban visszahúzódóvá vált, szociális kapcsolatait szinte teljesen megszüntette,

viszont internetes aktivitása fokozódott, sokszor rendkívül erőszakos, az Iszlám Államhoz kötődő tartalmakat osztott meg, és éltette a hitetlenek meggyilkolását.

Spanyolország a 2015. június 26-i, Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban párhuzamosan elkövetett támadások után fokozta terrorvédelmi készültségét. Azóta a spanyol hatóságok összesen 188 embert fogtak el a terrorszervezettel fenntartott kapcsolatuk miatt.