Szükségállapot van Ukrajnában a szénhiány miatt

Vágólapra másolva!
Kevesebb,mint egy hónapra elegendő szén van az erőművek ellátására.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány szükségállapotot vezetett be a villamosenergia-piacon a szénhiány okozta gondok enyhítésére. A hőerőművekben használt antracitot a kelet-ukrajnai szakadár területekről szállították eddig az ország többi részébe, ám

a keleti fronton szolgált veteránok január vége óta blokád alatt tartják a térségben a vasútvonalakat, így nem érnek célba az antracitszállítmányok.

Szakértők szerint a készletek annyira megcsappantak, hogy ha a kabinet nem vezet be korlátozásokat, kevesebb,mint egy hónapra elegendő szén van az erőművek ellátására. Volodimir Hrojszman miniszterelnök a szükségállapotról hozott döntést azzal indokolta, hogy a kormány ily módon igyekszik elkerülni az energiafogyasztási korlátozások bevezetését.

A lakossági fogyasztóknál egyelőre nem korlátozzák az áramszolgáltatást, de ha mégis erre kényszerülnének, akkor előre szólnak.

A szükségállapot egyelőre annyit jelent, hogy az antracittal fűtött hőerőművek blokkjait minimális fogyasztásra állítják át. Ukrajnában 2014 végén kellett szénhiány miatt lakossági energiakorlátozást bevezetni. Akkor több városban és Kijev egy részén több órákra leállították az áramszolgáltatást.