Gátlástalan akciójukért bírálja Trump a titkosszolgálatokat

Flynn resigns as Trump's national security advisor: White House  Horizontal
(FILES): This file photo taken on February 01, 2017 shows US National Security Advisor Mike Flynn speaking during the daily press briefing at the White House in Washington, DC, on February 1, 2017. The White House announced February 13, 2017 that Michael Flynn has resigned as President Donald Trump's national security advisor, amid escalating controversy over his contacts with Moscow. In his formal resignation letter, Flynn acknowledged that in the period leading up to Trump's inauguration: "I inadvertently briefed the vice president-elect and others with incomplete information regarding my phone calls with the Russian ambassador." / AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM
Vágólapra másolva!
FBI-ügynökök kérdezték ki még a múlt hónapban Michael Flynnt, Donald Trump azóta lemondott nemzetbiztonsági főtanácsadóját - jelentette a Fox News. Arról kérdezték, hogy miről tárgyalt az orosz nagykövettel, még jóval az elnök beiktatása előtt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai konzervatív hírtelevízió a Wall Street Journal névtelen informátoraira hivatkozva azt írja, hogy a titkosszolgálat korábban már lehallgatott beszélgetéseket, ahol az orosz szankciókról beszélgettek. Flynn arról győzködte az orosz nagykövetet, hogy kormánya ne "reagálja túl" a távozó elnök, Barack Obama szankcióit, amelyeket az amerikai választások állítólagos befolyásolása miatt vezetett be. Végül Vlagyimir Putyin valóban szokatlanul visszafogottan reagált.

Michael Flynn Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Azt nem tudni, hogy Flynn mit mondott a találkozóról az FBI-ügynököknek, de az amerikai törvények szerint bűncselekmény, ha egy szövetségi nyomozónak valaki nem az igazat mondja.

Az FBI nyomozói és Flynn a Fox News szerint január 23. után találkoztak. Ennek azért van jelentősége, mert Sean Spicer fehér házi szóvivő ezen a napon újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Flynn nem beszélt a szankciókról az orosz nagykövettel. Vagyis a Fehér Ház szóvivője valóban nem tudhatott erről január 23-án.

Nem sokkal a lemondása előtt Flynn újságíróknak azt mondta, hogy konkrétan a szankciókról és annak visszavonásáról nem volt szó. "A 35 fickóról beszéltünk, akiket kidobtak. Alapvetően arról volt szó, hogy: nézd, tudjuk, hogy ez történt. Mindent felül fogunk vizsgálni. Semmi olyat nem mondtam, hogy felülvizsgáljuk a szankciókat, vagy ilyesmi" - mondta a lemondott nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Donald Trump az orosz ügyről azt mondta, hogy teljes abszurdum, az egész egy kitaláció. Reagált a New York Times cikkére is. Szerintük vannak olyan lehallgatott telefonbeszélgetések, amelyek bizonyítják, hogy a kampánystábnak volt kapcsolata az orosz titkosszolgálattal. Igaz, a liberális, Trump-ellenes napilap semmilyen bizonyítékkal nem szolgált.

Hogy ők kerültek volna túl közel Oroszországhoz, arra Trump azt mondta, hogy a Krím-félsziget éppen a demokrata elődje, Obama alatt került Oroszországhoz. Felteszi a kérdést Trump:

ezek szerint túl puha volt Obama?

Az amerikai elnök a Twitteren arról is írt, hogy a titkosszolgálat úgy szórja az információkat, ahogy más a cukorkákat szokta. Ennek az az oka, hogy a bukott demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton és kampánystábjának hibáit akarják ellensúlyozni, elfedni. Ezt a gátlástalan akciót Trump Amerika-ellenesnek nevezte.