Elfoghatták Kim Dzsongun féltestvérének egyik gyilkosát

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek egy vietnami útlevéllel rendelkező nőt a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren szerdán Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolása miatt - közölte a malajziai rendőrség.
Vágólapra másolva!

Az úti okmányokban Doan Thi Huong néven szereplő nő 1988. május 31-én született.

A gyanúsítottat a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították,

és egyedül volt őrizetbe vétele pillanatában - tette hozzá a rendőrség.

A Makaóba készülő 45 éves Kim Dzsongnamot hétfő reggel 9 körül mérgezte meg két nő a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. A tettesek taxival menekültek el a helyszínről. Egyes források arról írnak, hogy mérgezett tűkkel támadták meg a férfit, míg mások szerint folyadékot öntöttek az arcára.

A személyzet azonnal a repülőtéri klinikára küldte Kim Dzsongnamot, akit ekkor már fejfájás gyötört, és ájulás kerülgetett. Kim keringése összeomlott miközben a közeli kórházba vitték, és már nem tudták megmenteni az életét.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy Kim Dzsongnam politikai gyilkosság áldozata lett. A férfi a dél-koreai hírszerzés szerint 2012-ben egy sikertelen gyilkosságkísérlet után

levélben könyörgött mostohafivérének, hogy kímélje meg őt és családját.

Kim Dzsongnam Észak-Korea néhai kommunista diktátora, Kim Dzsongil elsőszülött fia volt. A dél-koreai Yonhap hírügynökség tudósítása szerint házasságon kívül született: anyja színésznő volt, aki Moszkvában halt meg. A férfi az elmúlt években önkéntes száműzetésben élt, idejének nagy részét Kínában és Délkelet-Ázsiában töltötte. Észak-Koreában nem volt semmilyen hivatalos tisztsége.
A totális állami ellenőrzés alatt álló észak-koreai sajtó hallgatott Kim Dzsongun mostohafivérének haláláról.