Amerikai tankok és ötszáz katona érkezett Romániába

defence Horizontal
US Army personnel offload military equipment at the Mihail Kogalniceanu Air Base near Constanta in Romania on February 14, 2017. Soldiers and equipment from the 3rd Armored Brigade Combat Team, 4th Infantry Division, arrived at the Mihail Kogalniceanu Air Base as part of the ongoing Atlantic Resolve mission. The combined arms unit of the "Fighting Eagles" brings a full complement of 500 US troops, a US Army infantry battalion's M1 Abrams tanks, M2 Bradley fighting vehicles, and M109A6 Paladin self-propelled howitzers to Romania. / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Ötszáz amerikai katona érkezett a romániai Konstancába kedden harckocsikkal és más felszerelésekkel a NATO délkelet-európai szárnyának megerősítése keretében.
Vágólapra másolva!

A bukaresti amerikai nagykövetség közölte, hogy a "Harcoló Sasok" nevű első zászlóalj, a nyolcadik gyalogezred Románia keleti részén, a Fekete-tengerhez közeli Mihail Kogalniceanu légi támaszponton fog állomásozni.

Tankok érkeznek a Kogalniceanu légitámaszpontra Konstancába Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Hans G. Klemm amerikai nagykövet kedden azt mondta, a katonák telepítése azt mutatja, hogy az amerikai-román stratégiai partnerség szavakban és tettekben is erős.

Az amerikai katonák jelenléte az amerikai "képesség kiterjesztése" a béke és a biztonság megőrzésére Európa délkeleti részében és a Fekete-tengeri régióban.

A NATO-nak azt követően romlott meg a viszonya Moszkvával, hogy Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet és támogatta az oroszbarát lázadást. A NATO azóta fokozta hadgyakorlatinak számát Kelet-Európában, hogy megnyugtassa szövetségeseit.