Az orvosok már tudják, mi végzett az észak-koreai vezető féltestvérével

2017.02.16. 05:25

Malajziában őrizetbe vettek még egy gyanúsítottat az észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával összefüggésben – közölte csütörtökön a helyi sajtó.

A 45 éves Kim Dzsongnamot hétfő reggel 9 körül támadta meg két nő a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. A tettesek taxival menekültek el a helyszínről.

A Bernama maláj hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy a férfi halálával kapcsolatban a rendőrség további embereket keres.

Az ügyben egy nőt, akinek vietnami útlevele volt, szerdán már őrizetbe vettek a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. Egy másikat pedig egy nappal később fogtak el. 

A dél-koreai TV Csoszun közben arról számolt be, hogy a hatóságok, a dél-koreai társszervektől kapott ujjlenyomati adatok alapján azonosították Kim Dzsongnamot, amit a szöuli kormány képviselői is megerősítettek.

Ez a kép 2001-ben Japánban készült Kim DzsongnamrólForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Toshiyuki Kon

Az azonosításnál az okozott kisebb zavart, hogy a férfi Kim Csol névre szóló észak-koreai útlevéllel utazott, amelyben nem Kim Dzsongnam születési adatai szerepeltek. Korábban a sajtó azt írta, hogy a malajziai igazságügyi orvosszakértők egyelőre nem állapították meg a halál okát, dél-koreai tisztviselők szerint ugyanakkor azt mérgezés okozta.

A Kiodo hírügynökség jelentésében ezt idézte: "embereink (dél-koreai szakértők) bementek a halottasházba, és látták Kim Dzsongnam holttestét. Szája környékén tajték volt, ami a halálos mérgezések tipikus jele."

A BBC arról számolt be, hogy az áldozatot azóta felboncolták, de az eredményeket nem közölték. 

Médiajelentések szerint két nő mérgezte meg hétfőn Kim Dzsongnamot a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. Egyes források arról írtak, hogy mérgezett tűkkel támadták meg a férfit, míg mások szerint folyadékot spricceltek az arcába.

Nem kérték ki a holttestet

A Kuala Lumpur-i kórházban megjelentek az észak-koreai nagykövetség illetékesei, de egyelőre nem kérték a test kiadását.

A BBC emlékeztet arra, hogy Phenjanban csütörtökön ünneplik a korábbi diktátor Kim Dzsongil születésének 75. évfordulóját. Ő az apja a jelenleg hatalmon levő Kim Dzsongunnak és a Kuala Lumpurban meggyilkolt Kim Dzsongnamnak is.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy Kim Dzsongnam politikai gyilkosság áldozata lett.