Az orvosok már tudják, mi végzett az észak-koreai vezető féltestvérével

Half brother of Kim Jong Un ‘assassinated’
File: A photo shows Kim Jong Nam, the half brother North Korean leader Kim Jong Un in Japan on May 2001. Kim Jong Nam was murdered at Malaysia on Feb.13, 2017 and South Korea determined he was assassinated by North Korea.( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Malajziában őrizetbe vettek még egy gyanúsítottat az észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával összefüggésben – közölte csütörtökön a helyi sajtó.
Vágólapra másolva!

A 45 éves Kim Dzsongnamot hétfő reggel 9 körül támadta meg két nő a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. A tettesek taxival menekültek el a helyszínről.

A Bernama maláj hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy a férfi halálával kapcsolatban a rendőrség további embereket keres.

Az ügyben egy nőt, akinek vietnami útlevele volt, szerdán már őrizetbe vettek a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. Egy másikat pedig egy nappal később fogtak el.

A dél-koreai TV Csoszun közben arról számolt be, hogy a hatóságok, a dél-koreai társszervektől kapott

ujjlenyomati adatok alapján azonosították Kim Dzsongnamot,

amit a szöuli kormány képviselői is megerősítettek.

Ez a kép 2001-ben Japánban készült Kim Dzsongnamról Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Toshiyuki Kon

Az azonosításnál az okozott kisebb zavart, hogy a férfi Kim Csol névre szóló észak-koreai útlevéllel utazott, amelyben nem Kim Dzsongnam születési adatai szerepeltek. Korábban a sajtó azt írta, hogy a malajziai igazságügyi orvosszakértők egyelőre nem állapították meg a halál okát, dél-koreai tisztviselők szerint ugyanakkor azt mérgezés okozta.

A Kiodo hírügynökség jelentésében ezt idézte: "embereink (dél-koreai szakértők) bementek a halottasházba, és látták Kim Dzsongnam holttestét. Szája környékén tajték volt, ami a halálos mérgezések tipikus jele."

A BBC arról számolt be, hogy az áldozatot azóta felboncolták, de az eredményeket nem közölték.

Médiajelentések szerint két nő mérgezte meg hétfőn Kim Dzsongnamot a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. Egyes források arról írtak, hogy mérgezett tűkkel támadták meg a férfit, míg mások szerint folyadékot spricceltek az arcába.

Nem kérték ki a holttestet

A Kuala Lumpur-i kórházban megjelentek az észak-koreai nagykövetség illetékesei, de egyelőre nem kérték a test kiadását.

A BBC emlékeztet arra, hogy Phenjanban csütörtökön ünneplik a korábbi diktátor Kim Dzsongil születésének 75. évfordulóját. Ő az apja a jelenleg hatalmon levő Kim Dzsongunnak és a Kuala Lumpurban meggyilkolt Kim Dzsongnamnak is.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy Kim Dzsongnam politikai gyilkosság áldozata lett.