Százak menekülnek az erdőtűz elől Új-Zélandon

Horizontal
This handout picture taken and provided by Oliver Watson of http://ownzproductions.wixsite.com/home shows flames from a wildfire in Christchurch before sunrise on February 16, 2017. A wildfire destroyed at least 11 homes and forced hundreds of terrified residents to evacuate in the New Zealand city of Christchurch, authorities said on February 16. / AFP PHOTO / http://ownzproductions.wixsite.com/home / Oliver WATSON / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / http://ownzproductions.wixsite.com/home / OLIVER WATSON" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
Tizenegy családi ház leégett, több száz embert kimenekítettek egy erdőtűz miatt Új-Zéland Déli-szigetén fekvő Christchurch külterületi részén - közölték szerdán a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Bár a páratartalom emelkedése segíti oltási munkálatokat, a heves szél táplálja tűzet, amely már 1800 hektárra terjedt ki a várost környező hegyekben. Egy helikopterpilóta meghalt, amikor oltás közben gépével kedden lezuhant.

Christchurch és a szomszédos Selwyn polgármestere szükségállapotot rendelt el,

közölték, hogy a hirtelen változó szélirányok miatt kiszámíthatatlan a tűz terjedésének mértéke.

Forrás: AFP/Oliver Watson

A régióban az elmúlt három évben rendkívüli szárazság volt, aminek következtében a hegyoldalakban nagyon szárazzá vált a fű és emiatt nagyon könnyen lángra lobban.

Christchurch városát füst és hamu lepi el. Sam Broughton Selwyn polgármestere elmondta, hogy az erdőtűz miatt evakuált embereket menedékközpontokban helyezték el, egy részük pedig rokonoknál van.

Phil Claude helyi lakos a Radio New Zeland nevű állomásnak elmondta, neki és családjának egy füves területen keresztül kellett átszaladnia, hogy elmeneküljön a háza felé közeledő tűz elől. "Láttam a füstöt és a lángokat, ahogy a szél a házunk felé sodorta. Ekkor kiáltottam el magam, hogy kifelé, mindenki kifelé" - mondta.

Christchurch rendőrsége

négyszáz családi ház kiürítését rendelte el, de az elhagyott házak száma nagyobb is lehet,

mert a távozókat látva számos szomszéd is inkább a menekülést választotta.

Mintegy 130 tűzoltó szállt szembe a sebesen haladó tűzzel, a levegőből 14 helikopter és három repülőgép segítette munkájukat. A hadsereg lajtos kocsikkal és más műszaki berendezésekkel járult hozzá az oltási műveletekhez.