Fillon akkor sem lép vissza az elnökjelöltségtől, ha eljárás indul ellene

France: Francois Fillon talks to Electronic Business Group in Paris
Francois Fillon
Vágólapra másolva!
A tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon nem lép vissza a jelöltségtől, még akkor sem, ha a családja állítólagos fiktív állásait vizsgáló ügyészség eljárást indít ellene.
Vágólapra másolva!

"Minél inkább közeledik az elnökválasztás dátuma, annál botrányosabb lenne a jobboldalt és a centrumot megfosztani a jelöltjétől" - mondta Francois Fillon a Le Figaro című konzervatív napilap szombati számában megjelenő interjúban.

- tette hozzá arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tesz, ha megindul ellene az eljárás.

Az ügyészség dönt

A pénzügy visszaélések vizsgáló ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított vizsgálatot sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával. Fillon korábban azt mondta: csak akkor lép vissza, ha a nyomozás alapján eljárás indul ellene.

A vádhatóság csütörtökön azt közölte, hogy a nyomozás eredményét megkapta, s azok alapján "nem lehetséges ejteni a vádakat",

s elrendelte a vizsgálat kiegészítését, amely arra keresi a választ, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utóda mellett.

Az igazságszolgáltatásnak mostantól két lehetősége van:

a vizsgálat lezárása után a Fillon család tagjait közvetlenül büntetőbíróság elé küldi vagy pedig annak politikai kockázatai miatt inkább egy független vizsgálóbírót kér fel arra, hogy a gyanú alapján döntsön a vádemelésről. Az eljárás megindításának időpontjáról azonban kizárólag az ügyészség dönthet, s az is elképzelhető, hogy azt elhalasztja az elnökválasztás utánra.

Az ügyészség dönti el, mikor indul vizsgálat Francois Fillonék ellen Forrás: AFP/Citizenside/Yann Korbi

Nehéz lesz így kampányolni

Francois Fillon elismerte, hogy az április 23-i első fordulóig "nehéz lesz" a kampányt folytatnia. A jelöltet a kampánykörútján mindenhol edénycsörömpöléssel és füttykoncerttel fogadják és a visszalépését követelik.

"Napok óta a vádemelésemről beszélnek, vagy hogy eljárás indul, és ez aggasztja a képviselők egy részét.

- mondta Fillon.

Két friss felmérés is azt jelezte péntek délután, hogy a botrány miatt két hét alatt a favorit helyről a harmadik helyre csúszott Francois

Fillon mostanra felzárkózott a centrista Emmanuel Macron mellé a második helyre

az első fordulóban, s így ismét esélye lehet bejutni a május 7-i második fordulóba.

Nem tudja, ki lesz a miniszterelnöke

Az elnökjelölt az interjúban azt is elárulta, hogy még nem tudja ki nevez ki miniszterelnöknek, ha államfőnek választják, de Xavier Bertrand, Francois Baroin, Valérie Pécresse, Bruno Retailleau és Bruno Le Maire volt miniszterek jöhetnek szóba.