A francia Rachid Kassim több tucat fiatal fiút és lányt szervezett be az interneten keresztül, többek között a normandiai papgyilkos terroristákat és azokat a lányokat, akik a párizsi Notre-Dame-nál akartak robbantani. Tizenöt támadáshoz vagy tervezett merénylethez lehetett köze. Moszul közelében, amerikai légicsapásban halt meg, halálát DNS-vizsgálat erősítette meg.

Tavaly júniusban egy fiatal francia, Larossi Abballa megölt egy rendőrt és a feleségét Magnanville-ben. Július végén a 19 éves Abdel Malik Petitjean és Adel Kermiche túszokat ejtett egy templomban Saint-Etienne-du-Rouvray-ban, és meggyilkolt egy idős papot. Augusztusban egy terrortámadásra készülő 16 éves lányt tartóztattak le Franciaországban, majd egy másik lányt, három 15 éves fiút, szeptemberben pedig két újabb fiút.

Szintén szeptemberben akart merényletet elkövetni három nő a párizsi Notre-Dame-nál: gázpalackokkal teli kocsit hagytak ott, de elaludt a cigaretta, amelynek fel kellett volna robbantania. A három nő a 39 éves Amel Sakaou, a 19 éves Ines Madani és a 23 éves Sarah Hervouet volt – ő egyébként korábban Larossi Abballa, majd Adel Kermiche barátnője volt. 

Ők mindannyian Rachid Kassimmal álltak kapcsolatban. 

Az utóbbi hónapokban ő volt az Iszlám Állam egyik legsikeresebb és legrettegettebb toborzója. A fő feladata az volt, hogy fiatal franciákat toborozzon az interneten, ehhez leginkább a Telegram csevegőalkalmazást használta, de több közösségimédia-oldalon is jelen volt. A Telegram-csatornájának több száz követője van. Itt naponta erőszakos üzeneteket, videókat posztolt, amelyekben franciaországi támadásokra uszított, potenciális célpontokat és forgatókönyveket is megosztott. 

Rachid KassimForrás: AFP/Welayat Nineveh

A Le Monde szerint összesen 15 tervezett vagy végre is hajtott terrortámadáshoz volt köze, amelyeket Irakból, egy moszuli internetkávézóból irányított. 

Tavaly ősszel a George Washington Egyetem egyik kutatója készített vele egy interjút. Ebben többek között arról beszélt, hogy jobbnak tartja, ha valaki nem muszlim területeken hajt végre támadást, mint ha Szíriába menne harcolni. Kermiche-ről és Petitjeanról pedig azt mondta, hogy nagyon büszke rájuk. 

A rapperből lett terrorista

Az algériai-jemeni származású Kassim 1987-ben Lyon közelében, Roanne-ban született, de 9 éves koráig felváltva éltek Franciaországban és az algériai Oranban. Később közepesen ismert rapper lett, L’Oranais néven. A BBC portréja szerint 2011-ben, algériai útja alatt radikalizálódhatott, ezután olyan számokat írt, mint például a Terrorista vagyok. A következő évben több lap szerint feleségével és lányával Egyiptomba költözött, majd innen hamarosan Szíriába mentek. 

Ő maga viszont erről azt mondta a már említett interjúban, hogy Algériában „csak gengszterek voltak”. Azt is mondta, hogy soha nem járt Egyiptomban, Szicílián, Görögországon és Törökországon keresztül ment Szíriába. Igaz, mivel útja köré valóságos mítoszt próbált építeni, nem biztos, hogy ez a valóság. 

Állítása szerint már kisgyerekkorától kezdve imádta a dzsihádot. Egyik unokatestvére Csecsenföldön és Afganisztánban is harcolt. 

Igazán ismert az után lett, hogy feltűnt az Iszlám Állam egy propagandavideóján a tavalyi nizzai terrortámadás után: kivégzett két szíriai foglyot, majd azzal fenyegetőzött, hogy a francia utcákon franciák fognak hasonló támadásokat elkövetni.

Az említett interjúban a foglyok lefejezéséről azt mondta: Egy állatot lefejezni nehéz lenne. De ha Allah ellenségeiről van szó, ez szórakozás. 

Az európai dzsihádista hálózatokat kutató belga újságíró, Guy van Vlierden szerint augusztus elején posztolt egy hangüzenetet, amelyben azt mondta, a támadás előtt videót kell küldeni neki, ebben hűségesküt tenni, és másokat is támadásra biztatni. 

Októberben aztán egy időre eltűnt a közösségi oldalakról – állítólag az Iszlám Állam vezetése ezzel büntette, mert nem mindig engedelmeskedett nekik. Ekkor már terjedtek pletykák a haláláról is, de aztán december közepén újra elkezdett üzeneteket posztolni. 

Február 8-án aztán az amerikaiak célzottan őt támadták egy légicsapással Moszul közelében, ezt a Pentagon szóvivője el is ismerte. Halálát pedig már DNS-vizsgálat is megerősítette

A Liberation szerint hosszú ideje próbálták megölni, ő volt az egyik első számú célpont. De nem ő az egyetlen európai támadásokért felelős terroristavezér, aki az elmúlt hónapokban meghalt. Az amerikaiak ugyanis hónapok óta támadják célzott légicsapásokkal a terrortámadások kitervelőit, akik Szíriából és Irakból irányítják a merénylőket. 

Már tavaly nyáron meghalt az Iszlám Állam egyik legfontosabb vezetője, a külföldi terrortámadásokért felelős csoport vezetője, Abu Mohammed al-Adnani, róla itt írtunk korábban.

Az év végén pedig előbb a terrorszervezet egyik legmagasabb rangú európai parancsnokát, Boubaker el-Hakimot ölték meg, akit egy francia elemző a világ egyik legveszélyesebb terroristájának nevezett, majd egy másik légicsapásban három másik dzsihádista is meghalt: ketten közülük részt vettek a párizsi terrortámadás megtervezésében, a harmadik pedig belgiumi merényletet szervezett. Róluk itt írtunk korábban.