Váratlanul meghalt Oroszország ENSZ-nagykövete

UN General Assembly votes to appoint Antonio Guterres as the next secretary-general Horizontal UN
Current President of the Security Council, Vitaly Churkin, Russian Ambassador to the UN, speaks during the ceremony for the appointment of the Secretary-General during the 70th session of the General Assembly October 13, 2016 at the United Nations in New York. The UN General Assembly on Thursday formally appointed Antonio Guterres as the new secretary-general of the United Nations, replacing Ban Ki-moon. The 193 member states adopted by acclamation a resolution appointing the former prime minister of Portugal for a five-year term beginning January 1. / AFP PHOTO / DON EMMERT
Vágólapra másolva!
Elhunyt Vitalij Csurkin, Oroszország állandó ENSZ-képviselője – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A nagykövetet egy nappal 65. születésnapja előtt, váratlanul érte a halál New Yorkban.
"A kiemelkedő orosz diplomatát az állomáshelyén érte a halál" – mutatott rá közleményében a külügyi tárca, amely mély együttérzését fejezte ki Csurkin hozzátartozóinak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök "mély fájdalommal" fogadta a halálhírt.

"Az államfő nagyra értékelte Csurkin profizmusát és diplomáciai tehetségét" – mondta Peszkov, hozzáfűzve, hogy Putyin elnök részvétét fejezte ki a diplomata rokonainak és szeretteinek, valamint a külügyminisztérium közösségének.

A nagykövet több mint egy évtizeden át képviselte hazáját a világszervezetben, amelynek Biztonsági Tanácsában emlékezetes szópárbajokat vívott nyugati hivatali partnereivel, egyebek között a 2008-as grúz–orosz konfliktus, az ukrajnai beavatkozás és a szíriai rendszer orosz katonai támogatása ügyében.

Vitalij Csurkin nagykövet az ENSZ-ben Forrás: AFP/Don Emmert

Vitalij Csurkin, aki az orosz fővárosban 1952. február 21-én egy repülőgép-konstruktőr családjában látta meg a napvilágot, a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Intézetének (MGIMO) 1974-ben történt elvégzése után mindvégig karrierdiplomataként dolgozott.

A tárcánál tolmácsként kezdte, és ebben a minőségben vett részt Genfben a hadászati fegyverek korlátozásáról megkötött SALT-2 egyezményről folytatott tárgyalásokon. Dolgozott a szovjet külügy amerikai osztályán, majd 1982 és 1987 között a Szovjetunió washingtoni nagykövetségén. 1987 és 1989 között a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága nemzetközi osztályának referense.

1989-ban és 1990-ban Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter szóvivője, majd 1992-ig a tárca tájékoztatási osztályának vezetője, majd 1994-ig Andrej Kozirev külügyminiszter helyettese volt. Az orosz elnök különképviselőjeként lépett fel a jugoszláviai béketárgyalásokon, és közvetítő volt a boszniai konfliktus részvevői, valamint a nyugati országok között. Volt Oroszország chilei, belgiumi és NATO-, valamint kanadai nagykövete. Csurkin a történelemtudományok terén kandidátusi fokozatot szerzett.

Csurkin az orosz ENSZ-képviseleten lett rosszul, ahonnan a Columbia Presbiteriánus Kórházba szállították, de ott nem tudtak már segíteni rajta.

Halálának okát egyelőre nem közölték.