Migrációkutató: mindenáron Európába mennének a belgrádi migránsok

2017.02.20. 16:27

A Migrációkutató Intézet munkatársai idén februárban a migrációs helyzetet vizsgálták Belgrádban. Migránsokkal, a területen dolgozó újságírókkal, valamint a civil szervezetek képviselőivel készítettekinterjúkkal a Nyugat-Európa felé tartó, ám Szerbiában feltartóztatott migránsok személyes motivációiról.

A pályaudvar mögötti raktárakban várakozó több mint ezer migráns többsége egyértelműen 30 év alatt, de vannak közöttük 15-16 éves, kísérő nélküli kiskorúak is. A hónapok óta az elhagyatott, omladozó raktárépületekben élő, többnyire pakisztáni és afgán nemzetiségű férfiak többszöri, sikertelen határátlépési kísérlete, és a célországok bevándorlást szigorító intézkedései ellenére is úgy vélik: joguk van Európában megélhetést keresni, és a visszatérés számukra nem opció.

Tisztázatlan háttér

A beszélgetésekből kiderült: kitartásukban jelentős szerepe van a tisztázatlan hátterű (köztük nyugat-európai szalafita kötődésű) szervezetek segélyakcióinak, az anarchista csoportok (No Borders) lázításának, valamint az embercsempészek ígéreteinek, illetve félelemkeltésének.

A kibocsátó országokban sokan nem hallottak a szigorú határvédelmi intézkedésekrőlForrás: AFP/Philippe Huguen

Azt is elmondták, hogy kudarcaikról nem értesítik rokonaikat, tehát feltételezhető, hogy a nehézségek és a szigorítások híre nem jut el a kibocsátó országokba, így azok visszatartó hatása csak lassan, vagy egyáltalán nem érvényesül.

A tapasztalatok szerint ugyanakkor a magyar határvédelmi intézkedések hatékonysága egyértelműen érezhető. A magyar határ „nem népszerű", ennek ellenére, ha valaki mégis ezt az utat választaná, az átkelésért a többi útvonalhoz képest többet kell fizetni az embercsempészeknek.

Az interjúk során elmondottakból kirajzolódott egy etnikai alapon működő, iszlamista ideológiához is kötődő embercsempész-hálózat. Az európai központokban szervezkedők egy része – helyi források szerint – Nyugat-Európából visszatoloncolt menedékkérők, akik a hálózatba beépülve biztosítják megélhetésüket.

Átmenetileg csökkenthető

Az interjúk alapján valószínűsíthető az is, hogy átfogó, a kibocsátó országokat célzó médiakampány, és azzal összhangban lévő politikusi nyilatkozatok nélkül az Európa felé irányuló népmozgás nagyságrendje nem – vagy csak átmenetileg – csökkenthető. Az elmúlt két évben Európában végrehajtott merényletek és rendbontások tükrében a vahhabita és szalafita ideológiát valló szervezetek szerepének tisztázása az emberkereskedelemben kiemelt biztonságpolitikai és felderítő munkát igényel - állapította meg a Migrációkutató Intézet.