Putyin elbontatná a Hruscsov idején épült moszkvai lakóházakat

2017.02.21. 19:42

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden utasítást adott Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesternek, hogy bontsák le az orosz fővárosban az 1950-60-as években épült elavult, ötszintes házakat - az úgynevezett "hruscsovkákat" -, és a helyükön építsenek új, korszerű lakóházakat. A moszkvai hatóságok a bontást két éven belül tervezik végrehajtani.

Ezeket, a rászorulóknak ingyen juttatott lakótelepi szociális lakásokat tömegesen építették az egykori Szovjetunióban, abban az időszakban, amikor Nyikita Hruscsov volt a kommunista párt első titkára (1953-1964). Róla nevezték el a moszkvaiak ezeket a házakat "hruscsovkáknak". Élettartamukat eredetileg 25 évre tervezték. Minthogy azonban a lakásépítések nem tartottak lépést a kereslettel, addig-addig toldozgatták-foldozgatták őket, amíg végül teljesen elavultak, használhatatlanná váltak.

Sürgős megoldás kell

Szűk, kényelmetlen lakások ezek, a házakban nincs lift, nincs pince, elöregedett a vízvezeték, a csatornarendszer, az eresztékek meglazultak, a falakon repedések jelentek meg, az erkélyek "lógnak".

Mindenestül siralmas látványt nyújtanak - jellemezte a helyzetet a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a moszkvai polgármester, amikor Putyinnal megvitatta a problémát.

A helyzet sürgős megoldásra vár, mert Szobjanyin közlése szerint (a 11,9 milliós) Moszkvában 25 millió négyzetméterre tehető az elavult lakások összterülete, és mintegy 1,6 millió ember él ilyenekben.

A lakókat új házakba költöztetik

A fővárosi hatóságok néhány éve megkezdték a források elkülönítését e lakóházak teljes felújítására, de eközben egy sor nehezen megoldható problémába ütköztek: a fűtőrendszereket annak idején a falakba építették, a felújításhoz fel kellene bontani a földszinti lakások padlóját, és hasonlók - mondta Szobjanyin.

Putyin a találkozón úgy vélekedett, a legjobb az lenne, ha ezeket az öreg épületeket lebontanák, és a helyükön új lakóházakat építenének. Hozzátette: ismeri a moszkvaiak hangulatát és várakozásait, tudja, hogy ők is a bontást és új házak építését szeretnék.

- Csak az a kérdés, hogy milyenek Moszkva, a fővárosi költségvetés lehetőségei, hogyan lehet befektetőket találni, és így tovább - mondta az orosz elnök.

A moszkvai polgármester közlése szerint az orosz hatóságok úgy tervezik, hogy a "hruscsovkákat" két éven belül, 2017-2018-ban lebontják. Az elöregedett épületekben, köztük az ötszintesekben lakó moszkvaikat pedig a tervek szerint lehetőleg ugyanabban a kerületben felépülő új házakba költöztetik.