A legújabb tűzszüneti megállapodásnak is vége Ukrajnában

ukrán válság donyeck peski
A Ukrainian army tank is parked at a base near the village of Peski, Donetsk region, on February 16, 2015. Ukraine's army is not planning to pull its heavy weapons back from the frontline late Monday, as it is meant to do under a nascent truce, because of continued attacks by pro-Russian rebels, a military spokesman told AFP. AFP PHOTO / OLEKSANDR RATUSHNIAK
Vágólapra másolva!
A kedden életbe lépett tűzszünet ellenére dörögnek a fegyverek a kelet-ukrajnai fronton. A szakadárok és az ukrán hadsereg egymásra mutogat, egymást vádolja fegyvernyugvás megszegésével. 
Vágólapra másolva!

Az ukrán vezérkar szerint a szakadárok az elmúlt 24 órában legalább 74-szer szegték meg a tűzszünetet. Mariupol és Donyeck térségében 120 és 82 milliméteres aknavetőkből lőtték a kormányerők állásait. Avgyijevkára tankokkal tüzeltek. Luhanszk környékén szintén akna- és gránátvetőkkel lőtték Katerinovkát és Novoolekszandrovkát. Egy ukrán kormánykatona megsérült – jelentette az UNIAN.

Ezzel szemben az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság népi milíciájának sajtószolgálata szerint az ukrán reguláris erők szegték meg elsőként a fegyvernyugvási megállapodást. A donbásszi Russzkaja Veszna hírportál szerint a kormánycsapatok öt ízben is tüzet nyitottak, aknavetőkkel, RPG-kkel és BMP-1-esekkel támadva az ellenállók állásait.

Nem tartott sokáig a tűzszünet Forrás: AFP/Oleksandr Ratushniak

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet főtitkára bejelentette, hogy a szervezet ukrajnai megfigyelői az intenzív harcok miatt nem tudják ellenőrizni, hogy a szembenállók betartják-e a nehézfegyverek kivonásáról szóló minszki megállapodást. Lamberto Zannier értesülései szerint

a harci övezetben elsősorban kézifegyverekkel, golyószórókkal lövik egymást, ám időnként nagyobb robbanásokat is hallani.

A február 20-tól életbe lépő fegyverszünetről Ukrajna, Németország, Franciaország és Oroszország külügyminisztereinek az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia keretében – úgynevezett normandiai formátumban – megtartott tanácskozásán született megállapodás.