Egymillió fontos kártérítést kapott a brit dzsihádista

2017.02.22. 11:26

Öngyilkos merényletet követett el egy brit dzsihádista a héten egy Moszul közelében lévő katonai támaszpont ellen. Mint kiderült, arról a férfiról van szó, akinek a brit kormány egymillió fontos kártérítést fizetett, amiért „ártatlanul" ült Guantánamón. 

Jamal Udeen al-Harithot 2002-ben fogták el amerikai katonák Afganisztánban, és terrorizmus gyanújával Guantánamón tartották fogva. Innen 2004-ben szabadult, miután Tony Blair kormánya közbenjárt az érdekében,  azt állítva róla, hogy nem jelent semmiféle veszélyt. 

A férfi kártérítési pert is indított, bűnrészességgel vádolta meg a brit külső hírszerzést, az MI6-et, és kapott is egymillió font kártérítést, ahogyan két társa is – írta a Daily Mail

Korábbi fogva tartása ellenére 2014-ben sikerült Szíriába szöknie, csatlakozott az Iszlám Államhoz, és múlt héten végrehajtott egy öngyilkos merényletet.

Azt állította, hogy ártatlanul tartották fogva GuantánamónForrás: AFP/Mladen Antonov

A hatóságok is felelősek

A brit hatóságok is felelősek abban, hogy nem figyelték meg a manchesteri férfit, aki Ronald Fiddlerként született, és a húszas éveiben tért át az iszlámra – nyilatkozta a kormányzat korábbi vezető terrorelhárító stratégája. 

„Nyilvánvaló, hogy a hatóságok nem tudtak róla, mire készül” – idézte Arthur Snellt a The Guardian. A lap emlékeztetett arra, hogy kormányzati becslés szerint mintegy 850 brit állampolgár utazott Szíriába, kevesebb mint a felük hazatért Nagy-Britanniába, 15 százalékuk pedig meghalt. 

Jamal Al-Harith még a kandahári börtönben 2002-benForrás: AFP/Banaras Khan

Fiddler felesége azt mondta a Channel 4 Newsnak, hogy öt gyerekükkel együtt Fiddler után utazott Szíriába, de nem tudta meggyőzni a férjét, hogy térjen haza. Az asszony végül elmenekült az Iszlám Állam kezén lévő területről, és jelenleg a török határ közelében él.