Egymillió fontos kártérítést kapott a brit dzsihádista

AFGHANISTAN-US-ATTACKS-ENDURING FREEDOM-PRISONER-BRITISH Square Vertical BOOK PRISON
Jamal Al-Harith, a British prisoner of the Taliban who is still living in Kandahar jail despite being officially free to go, reads a copy of the Koran in his cell 14 January 2002. The computer programmer from Manchester had his passport and money stolen by the Taliban and says the British authorities have done nothing to help him, despite knowing about his plight since December 14. AFP PHOTO Banaras Khan. / AFP PHOTO / BANARAS KHAN
Vágólapra másolva!
Öngyilkos merényletet követett el egy brit dzsihádista a héten egy Moszul közelében lévő katonai támaszpont ellen. Mint kiderült, arról a férfiról van szó, akinek a brit kormány egymillió fontos kártérítést fizetett, amiért „ártatlanul" ült Guantánamón. 
Vágólapra másolva!

Jamal Udeen al-Harithot 2002-ben fogták el amerikai katonák Afganisztánban, és terrorizmus gyanújával Guantánamón tartották fogva. Innen 2004-ben szabadult, miután

Tony Blair kormánya közbenjárt az érdekében,

azt állítva róla, hogy nem jelent semmiféle veszélyt.

A férfi kártérítési pert is indított, bűnrészességgel vádolta meg a brit külső hírszerzést, az MI6-et, és kapott is egymillió font kártérítést, ahogyan két társa is – írta a Daily Mail.

Korábbi fogva tartása ellenére 2014-ben sikerült Szíriába szöknie, csatlakozott az Iszlám Államhoz, és múlt héten végrehajtott egy öngyilkos merényletet.

Azt állította, hogy ártatlanul tartották fogva Guantánamón Forrás: AFP/Mladen Antonov

A hatóságok is felelősek

A brit hatóságok is felelősek abban, hogy nem figyelték meg a manchesteri férfit, aki Ronald Fiddlerként született, és a húszas éveiben tért át az iszlámra – nyilatkozta a kormányzat korábbi vezető terrorelhárító stratégája.

„Nyilvánvaló, hogy a hatóságok nem tudtak róla, mire készül” – idézte Arthur Snellt a The Guardian. A lap emlékeztetett arra, hogy kormányzati becslés szerint mintegy 850 brit állampolgár utazott Szíriába, kevesebb mint a felük hazatért Nagy-Britanniába, 15 százalékuk pedig meghalt.

Jamal Al-Harith még a kandahári börtönben 2002-ben Forrás: AFP/Banaras Khan

Fiddler felesége azt mondta a Channel 4 Newsnak, hogy öt gyerekükkel együtt Fiddler után utazott Szíriába, de nem tudta meggyőzni a férjét, hogy térjen haza. Az asszony végül elmenekült az Iszlám Állam kezén lévő területről, és jelenleg a török határ közelében él.