Kilépett az általa alapított civil szervezetből Gorbacsov

Vágólapra másolva!
Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök lemondott az általa alapított, pénzügyi nehézségekkel küszködő Green Cross International (GCI) környezetvédelmi szervezet igazgatótanácsi tagságáról - közölte szerdán a GCI honlapján.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a Green Cross International nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek a többi között a Lengyelországban és az Egyesült Államokban működő nemzeti GCI-tagszervezetek elmaradó befizetései miatt. Gorbacsov mellett, aki 2016-ig vezette a GCI-t, a szervezet pénzügyi vezetője és Jean-Michel Cousteau jelenlegi elnöke is benyújtotta lemondását.

A Nobel-békedíjas volt politikus

lemondó levelében a szervezeten belüli viszályokat jelölte meg távozása okaként.

"Ilyen körülmények között nem tarthatom lehetségesnek igazgatótanácsi tisztségem fenntartását, mivel jelenlétemmel ezeket a kísérleteket nem kívánom legitimálni" - írta Gorbacsov tekintettel az állítólagos hatalmi harcokra.

A genfi székhelyű GCI-t 1993-ban alapította Gorbacsov

az 1992. évi Rio de Janeiró-i környezetvédelmi világkonferenciát követően. A civilszervezet egyebek között ipari katasztrófák okozta károk kezelésével foglalkozik, mint az 1986-ban balesetet szenvedett csernobili atomerőmű, de a régi, környezetkárosító katonai hulladékok eltávolítása, illetve a folyók, tavak tisztán tartása is a feladatkörébe tartozik. A Green Cross International 30 országban rendelkezik képviselettel.