V4-es csúcsot hívott össze Fico az élelmiszerek eltérő minősége miatt

Vágólapra másolva!
Rendkívüli kormányfői csúcstalálkozón foglalkozik majd a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – azzal a problémával, hogy a nagy nemzetközi cégek eltérő összetételben és minőségben forgalmazzák azonos márkájú élelmiszereiket Nyugat-, illetve Kelet-Európában – jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki pozsonyi sajtóértekezletén.
Vágólapra másolva!

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Robert Fico azt mondta: a visegrádi négyek felszólítják az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul intézkedjen, és gátolja meg ennek a gyakorlatnak a folytatását.

A csúcstalálkozót a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) szerint Pozsony kezdeményezte, és

a közeli napokban kerül sor rá Lengyelországban,

amely jelenleg a V4 soros elnöki tisztségét ellátja. A találkozó pontos helyszíne és időpontja még egyeztetések témája.

Törvénymódosításokat követelnek az EB-től

"Elfogadhatatlan, hogy a nemzetek feletti társaságok a posztkommunista országokba olyan termékeket szállítsanak, amelyek minősége gyengébb, mint azoké, amelyeket azonos csomagolásban Nyugat-Európa üzleteinek pultjain találhatunk" - szögezte le Robert Fico.

"Követelni fogjuk az Európai Bizottságtól, hogy minél rövidebb időn belül olyan törvénymódosításokat fogadjon el, amelyek lehetetlenné teszik az említett gyakorlatot, amely

– hangsúlyozta a szlovák kormányfő. Szerinte a megoldási lehetőségek egyike az is, hogy a gyártók az érintett termékeiket más néven fogják forgalmazni Nyugaton, és más néven Keleten.

Kizárnák a multikat a közétkeztetésből

Robert Fico nem zárta ki, hogy szükség esetén a szlovák kormány az európai polgári kezdeményezés eszközéhez is folyamodhat ebben a kérdésben. Ha ezt több országból legalább egymillió állampolgár támogatná, az Európai Bizottságnak kötelezően foglalkoznia kellene a témával.

Amennyiben a mai helyzet rövid időn belül nem változik,

Pozsony kész válaszintézkedéseket hozni.

"A vita lényege lehet például az, hogy ha Brüsszel ebben az elvi ügyben nem hajlandó támogatni bennünket (...), akkor mi Szlovákiában hozunk egy olyan belső előírást, miszerint például

Nagy örömmel megyünk perre ebben az Európai Bizottsággal – fejtette ki Fico.

Szlovák szakértők korábbi, sajtóban közölt álláspontja szerint egy ilyen intézkedés jelenleg nagy valószínűséggel sértené az európai uniós jogot.

A csehek is vizsgálódtak

Szlovákiában a közelmúltban hozták nyilvánosságra azoknak a laboratóriumi teszteknek az eredményeit, amelyekben a nemzetközi üzletláncok Szlovákiában, illetve Ausztriában forgalmazott azonos élelmiszereit elemezték és hasonlították össze.

A több mint kéttucatnyi termék minősége Ausztriában jobb volt, mint Szlovákiában,

ez elsősorban az üdítőkre, a hústermékekre, a teákra vagy a fűszerekre vonatkozik. Két nemzetközi cég tiltakozott a nyilvánosságra hozott adatok ellen, mert szerintük a tesztek módszertana hibás volt.

Hasonló összehasonlításokat végeztek korábban a csehek is, ezekből szintén az derült ki, hogy ugyanazon termékek minősége általában jobb Németországban és Ausztriában, mint Csehországban.

A problémára a cseh és a magyar politikusok is felhívták a figyelmet, és hangsúlyozták, hogy szükségesnek tartják annak haladéktalan megoldását.