A románok 37 százaléka választana magyar államfőt

Vágólapra másolva!
A felmérés szerint a romániaiak toleránsnak, közlékenynek, nyitottnak tartják magukat.
Vágólapra másolva!

Egy közvélemény-kutatás szerint adott körülmények között a romániai lakosság 37 százaléka választana magyar államfőt az ország élére. Az IRES közvélemény-kutató a kisebbségekhez való viszonyulás kérdéseit vizsgálta, az államfőre vonatkozó kérdés azok közt jelent meg, amelyekkel bizonyos kisebbségi csoportok társadalmi elfogadását próbálták mérni.

A kérdéssorból az derült ki, hogy

a megkérdezettektől eltérő szexuális orientációjú személyekkel, továbbá a romákkal szembeni elutasítás a leghangsúlyosabb.

A magyaroknál jobb a megítélése a németeknek, a testi fogyatékkal élőknek, az időseknek, a fiataloknak, valamint a megkérdezettől eltérő vallásúaknak.

Kiderült, hogy a megkérdezettek 44 százaléka választana magyar polgármestert, 37 százaléka magyar államfőt, és 47 százaléka magyar parlamenti képviselőt. 47 százalék pedig elfogadná, hogy magyar családtagja, 72 százalék, hogy magyar szomszédja, 71 százalék, hogy magyar munkatársa, 68 százalék, hogy magyar barátja, 62 százalék pedig, hogy magyar főnöke legyen.

A felmérés szerint a romániaiak toleránsnak, közlékenynek, nyitottnak, az új dolgok befogadására hajlamosnak tekintik magukat a csoportjukon kívüli más személyekkel való összehasonlításban. A megkérdezettek elsöprő többsége úgy vélte, hogy több mint tíz százalékot kell kitegyen egy kisebbség ahhoz, hogy döntően tudja befolyásolni a történéseket.