Iszlamistákhoz csatlakozott volna, börtön várja

2017.02.24. 14:41

Börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy, az Iszlám Állam szíriai harcosaihoz csatlakozni akaró cseh fiatalembert. Az elítéltnek pszichiátriai kezelésnek is alá kell vetnie magát.

Több mint hároméves börtönre ítélték a nyugat-csehországi Pilsenben azt a fiatalembert, aki 2015-ben Prágából Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezethez. Az elítéltnek négyéves pszichiátriai kezelésnek is alá kell vetnie magát.

Az Iszlám Állam harcosaihoz akart csatlakozni a cseh férfi - képünk illusztrációForrás: AFP/-

A 22 éves Jan Silovsky évekkel ezelőtt áttért az iszlám vallásra, és 2015-ben Szíriába indult, hogy csatlakozzon az iszlamista fegyveresekhez. Az isztambuli repülőtéren azonban őrizetbe vette a török rendőrség, miután mobiltelefonjában számos, az iszlám államot népszerűsítő videót találtak.

A férfi az első cseh állampolgár, akit azért ítéltek el, mert csatlakozni akart az Iszlám Államhoz.

A bíróság Silovskyt három év és három hónap börtönbüntetésre ítélte, ami a terrorszervezetek támogatásáért kiszabható csehországi büntetés alsó határa. Enyhítő körülménynek számított, hogy az orvosok szerint pszichikai problémákkal küzd - ezért is kell járnia majd pszichiátriai kezelésre.

A vádlott elismerte, hogy csatlakozni akart az iszlám harcosokhoz. Ugyanakkor azzal védekezett, hogy ő maga senkit sem akart megölni, s csak azt szerette volna, hogy elessen a harcban és ezáltal a többi iszlám fegyvereshez hasonlóan ő is bekerüljön a mennyei paradicsomba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK