A rendőrség hiába idézte be Le Pent

Horizontal CAMPAGNE ELECTORALE CANDIDAT ELECTION PRESIDENTIELLE FEMME-POLITIQUE DEPUTE EUROPEEN PARTI ET MOUVEMENT POLITIQUE PARTI POLITIQUE DE DROITE POLITIQUE PERSONNE-POLITIQUE PRESIDENT DE PARTI POLITIQUE PLATEAU DE TELEVISION EMISSION DE TELEVISION M
French presidential election candidate for the far-right Front National (FN) party Marine Le Pen speaks as she takes part in the show "L'Emission politique", in the studios of French television channel France 2 in Saint-Cloud, west of Paris, on January 9, 2017. / AFP PHOTO / THOMAS SAMSON
Vágólapra másolva!
Nem jelent meg a francia rendőrségi idézésre, és a későbbiekben sem hajlandó vallomást tenni Marine Le Pen, a radikális Nemzeti Front (FN) elnöke és államfőjelöltje a párt állítólagos fiktív európai parlamenti asszisztensi állásainak ügyében - erősítették meg pénteken rendőrségi források a Le Monde című napilap értesülését. Le Pen azt mondta, az igazságszolgáltatás nem zavarhatja meg a választásokat egy nyomozással.
Vágólapra másolva!

Marine Le Pent, a Nemzeti Front elnökét és elnökjelöltjét szerdán idézte be a Párizs közeli Nanterre-ben a korrupcióellenes hivatal kihallgatásra a kabinetfőnökével és a testőrével együtt, de utóbbiakkal ellentétben Marine Le Pen nem jelent meg a rendőrségen. Levélben tudatta a hatósággal, hogy az elnökválasztást követő június 11-én és 18-án esedékes nemzetgyűlési választások előtt semmilyen idézésre nem fog megjelenni.

"Az igazságszolgáltatás nem egy hatalom, hanem egy hatóság, amely

és amelyet az elnökválasztási kampány előtt is le lehetett volna folytatni" - mondta még szerdán Marine Le Pen egy interjúban. A Le Monde arra emlékeztetett: Marine Le Pen nem sokat kockáztatott azzal, hogy nem jelent meg a rendőrségen, hiszen

európai parlamenti (EP-) képviselőként mentelmi jogot élvez, így nem indulhat ellene eljárás, ellentétben az alkalmazottaival.

A kabinetfőnök ellen eljárást indítottak

A szerdai kihallgatást követően a kabinetfőnök, Catherine Griset ellen bizalommal való visszaélés gyanújával indított eljárást az ügyészség, a testőrt viszont szabadon engedték, nem folytatnak ellene eljárást.

Fiktív uniós állások miatt nyomoznak

Az Európai Parlament gyanúja szerint Marine Le Pen több év alatt 300 ezer eurót fizettetett ki Brüsszellel az asszisztensének, aki azonban nem a képviselői irodában, hanem az FN-nek dolgozott.

Catherine Griset 2010 és 2016 között volt papíron a pártvezér brüsszeli munkatársa, valójában azonban ő Le Pen személyi asszisztense és kabinetfőnöke évtizedek óta.

A nyomozás azt vizsgálja, hogy megalapozott-e az Európai Parlamentnek az a gyanúja, miszerint az FN mintegy húsz alkalmazottját, uniós parlamenti asszisztensi szerződésekkel lefedve, brüsszeli pénzekből fizették ki.

Az első fordulóban Le Pen áll nyerésre

Marine Le Pen szerdán egy vidéki látogatásán megismételte, hogy szerinte "üres" az ügy dossziéja. A Francois Fillon konzervatív jelölt családtagjainak állítólagos fiktív parlamenti állásai ügyében indult hasonló ügyészségi vizsgálatra utalva a pártelnök megjegyezte, hogy "a franciák különbséget tudnak tenni a valós ügyek és a politikai összeesküvések között". Szerinte ezzel magyarázható az is, hogy az elnökválasztási esélyeket mérő felmérések szerint - Fillonnal ellentétben - neki az ügy miatt nem csökkent a népszerűsége.

Ha most tartanák a francia elnökválasztást, az első fordulóban Marine Le Pen végezne az élen, s jóllehet

a második fordulóban vesztésre áll,

hátránya napról napra csökken a riválisával szemben.

Tagadja a vádakat

Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) még tavaly augusztus elején jelezte az Európai Parlamentnek, hogy közel 340 ezer eurót kell visszakövetelni Marine Le Pentől. A testülethez 2015 márciusában fordult az EP, miután

kiderült, hogy az FN mintegy húsz olyan embert is foglalkoztat, akik az EP-ben asszisztensként kapnak fizetést, munkavégzésük helye viszont az FN központja,

és nem az EP.

Az ügyben a párizsi ügyészség december 15-én indított előzetes eljárást hivatali visszaélés, bűnszövetkezetben elkövetett csalás, hamisítás és eltitkolt munka gyanújával. Marine Le Pen teljes egészében tagadja a vádakat, szerinte ugyanis "lehetetlen megkülönböztetni azt, hogy mi tartozik egy francia politikai személyiség melletti funkcióhoz, és mi a parlamenti asszisztensi munkához". "Minden olyan témát, amely érdekli a franciákat, megvitatnak az Európai Parlamentben" - mondta korábban a tavaszi francia elnökválasztás egyik nagy esélyese.