Egy felmérés szerint a szociáldemokraták megelőzték Merkeléket

2017.02.24. 15:40

Németországban újabb felmérés jelzi a Martin Schulz színre lépésével megerősödött szociáldemokrata párt (SPD) fölényét az Angela Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel szemben. Az ARD országos köztelevízió pénteken ismertetett kutatása azt is kimutatta, hogy a német lakosság pártokon átívelő többségben támogatja a szociáldemokrata kancellárjelölt munkaerőpiaci reformterveit.

Az ARD Deutschlandtrend című kutatássorozatának új mérése szerint az SPD 32 százalékon áll, ami 4 százalékpontos növekedés február elejéhez képest, a CDU/CSU választói támogatottsága pedig 31 százalékos, ami 3 százalékpontos gyengülést jelent. Az SPD legutóbb több mint tíz éve, 2006 októberében volt az első helyen a Deutschlandtrendet készítő Infratest dimap felméréseiben.

Schulz megreformálná a reformot

Martin Schulz január vége óta az SPD kancellárjelöltje. Programjának eddig ismert elemei az előző SPD-s vezetésű kormány idején, 2003-ban elindított Agenda 2010 nevű reformcsomag felülvizsgálatáról, kiigazításáról szólnak.

Az ezredforduló idején a rekordmagas munkanélküliség és a gyenge versenyképesség miatt Európa beteg embereként számontartott ország munkaerőpiacát és szociális támogatási rendszerét főleg megszorításokkal átalakító Agenda 2010 ugyan javította a német gazdaság teljesítményét, de Gerhard Schröder szociáldemokrata kancellár bukásához vezetett.

Martin Schulz most a "reform reformját" kezdeményezi, hivatkozva arra, hogy az SPD tanult a hibáiból, és a keményen dolgozó, szabálykövető emberek érdekeit helyezi a középpontba.

A választók támogatják a hosszabb munkanélküli-segélyt

Legfőbb javaslata szerint meg kell hosszabbítani a munka elvesztése előtti kereset 60 százalékának megfelelő juttatást jelentő munkanélküli-támogatás folyósításának időtartamát, amelyet az Agenda 2010 részeként a maximális 32 hónapról 12 hónapra csökkentettek, és bevezették a támogatás 12 hónap után járó új formáját, az alig néhány száz eurós támogatással járó Hartz IV segélyt.

A Deutschlandtrend adatai szerint a nagyobb összegű munkanélküli-támogatás folyósításának meghosszabbítását a németek csaknem kétharmada, 65 százaléka támogatja. A támogatók valamennyi párt szavazói között többségben vannak, még a CDU/CSU táborában is 52 százalék ért egyet a baloldali kancellárjelölttel.

Korlátozná a határozott idejű munkaszerződéseket

Martin Schulz másik fő törekvése a határozott idejű munkaszerződések visszaszorítása, korlátozása. Erre az SPD szerint azért van szükség, mert a legföljebb csupán néhány évre szóló szerződések növelik a munkavállalók kiszolgáltatottságát és csökkentik az életpálya tervezhetőségét, ami főleg a családalapítás előtt álló fiataloknak hátrányos. A korlátozást a németek több mint kétharmada, 67 százaléka támogatja.

Martin Schulz erősítené a szociális hálót és jobban védené a munkavállalókatForrás: AFP/Tobias Schwarz

A Baloldal koalícióra lépne

Martin Schulz és az SPD választási programja várhatóan csak júniusban készül el. Azonban az Agenda 2010 reformját előirányzó első elemek bemutatása után az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) rögtön jelezte nyitottságát a kormányzati együttműködésre. Amennyiben az SPD folytatja az irányváltást, hajlandó a gondoskodó, "szociális állam helyreállítására és egy békés külpolitikára", akkor a Baloldalon "biztosan nem múlik" a kormányalakítás a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után – mondta a Der Spiegel című hírmagazin hétvégi számában megjelenő interjúban Sahra Wagenknecht frakcióvezető.

Van esély a baloldali kormányzásra

A Deutschlandtrend adatai alapján egyelőre nem nagyon valószínű, de nem is lehetetlen, hogy a CDU/CSU és az SPD nagykoalícióját egy szociáldemokrata vezetésű balközép koalíció váltsa le; a Baloldal 1 százalékos csökkenéssel 7 százalékon áll, a Zöldek pedig 8 százalékon stagnálnak, vagyis a három párt együtt a szavazatok 47 százalékát szerezheti meg.

Rajtuk, illetve a 31 százalékon álló CDU/CSU-n kívül az 1 százalékos gyengülés után 11 százalékon álló Alternatíva Németországnak (AfD) és a 6 százalékon stagnáló liberális FDP juthat be a Bundestagba. Az Infratest dimap február 20–22. között készítette az ARD Deutschlandtrend felmérést, 1407 ember megkérdezésével, adatai a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.