3,3 millió dollárt fizet Madison az agyonlőtt fiú családjának

2017.02.24. 04:58

Több mint hárommillió dollárt – csaknem egymilliárd forintot – kap annak a fekete fiatalnak a családja, akit két éve agyonlőtt egy fehér rendőr az Egyesült Államokban, Madisonban – jelentették be csütörtökön ügyvédek.

A Wisconsin állambeli Madisonban a 19 éves Tony Robinson zavartan viselkedett, ezért egy barátja kihívta a rendőrséget. A halál pontos körülményei máig nem tisztázottak, a fegyverét használó rendőr azt állítja, hogy Robinson rátámadt, ütni kezdte őt, és ezért használta fegyverét. A boncolás kimutatta, hogy a fiatal kábítószer hatása alatt állt, egyebek közt hallucinogén gombákat evett.

Peren kívül megegyezett Tony Robinson családjaForrás: AFP/2015 Getty Images/Scott Olson

A haláleset tiltakozási hullámot indított el a településen. A rendőr ellen belső vizsgálatot kezdtek, de ennek eredménye szerint nem történt szabálytalan intézkedés. Az áldozat családjának a héten 3,35 millió dollár – 970 millió forint – fájdalomdíjat ajánlott Madison város biztosítója peren kívüli egyezség fejében.

A rendőr jogi képviselője azt mondta, hogy perköltségkímélő üzleti döntés született. A család ügyvédje szerint viszont egy centet sem fizettek volna nekik, ha úgy gondolják, hogy megnyerhetik a pert.