Lajcák: A V4 nem "EU-ellenes" csoportosulás

2017.02.25. 20:58

A visegrádi négyek egy olyan országcsoport, amely minden tagja számára hasznos és jó. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a V4-eket ne tartsák olyan csoportnak, amely az Európai Unióval szemben határozza meg magát - mondta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter.

Ez a csoport EU-párti, a jobb EU pártján állunk" - húzta alá a külügyminiszter.

Lajcák a SITA szlovák kereskedelmi hírügynökség által közreadott interjúban úgy fogalmazott: "Az én szempontomból fontos, hogy a V4-et ne tekintsék olyan csoportosulásnak, amely elhatárolódik a EU-tól. Ez egy olyan csoport, amely a négy közép-európai ország specifikus és sikeres átalakulásának a tapasztalatait tükrözi".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lubomir Zaoralek cseh és Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter az EU külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján 2016. május 23-ánForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Miroslav Lajcák szerint az Európai Unió mai problémáit, elsősorban az illegális bevándorlást nem a visegrádi országok okozták. A miniszter úgy véli: a migránsválság fejleményei egyértelműen igazolják a V4-ek álláspontját, amelyek kezdettől fogva ellenezték a menekültek kötelező kvóták szerinti szétosztását az uniós tagállamok között.