Folytatódik Moszul ostroma

2017.02.25. 21:31

Az amerikai támogatású iraki erők mélyebben behatoltak Moszul nyugati részébe, de kemény ellenállásba ütköztek a városrész déli negyedeiben, egy nappal az után, hogy sikerült áttörniük az utolsó, Iszlám Állam által ellenőrzött iraki nagyváros déli védelmi vonalán. 

A Reuters jelentése szerint a nap folyamán mintegy ezer civil, többségében nő és gyermek lépte át a frontvonalat, és ez a legjelentősebb menekült mozgás azóta, hogy az iraki erők a múlt héten új offenzívát indítottak,  hogy döntő csapást mérjenek a szélsőséges szunnita terrorszervezetre.

Két nappal a városrész déli peremén lévő repülőtér és a reptér melletti Gazlani katonai támaszpont elfoglalása után az iraki erők jelenleg kevesebb mint három kilométerre vannak attól az óvárosi mecsettől, amelyben Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezetője 2014-ben kikiáltotta az Iszlám Állam iraki és szíriai területeit egyesítő kalifátust, nemzetközi katonai reagálást váltva ki ezzel. 

Az Iszlám Állam a mecsetek hangosbeszélőin keresztül igyekszik arra biztatni a helyieket, hogy szálljanak szembe a "hitetlenek" támadásával.  A város nyugati felében mintegy 750 ezer civil él, csaknem a felük gyerek. Félő, hogy a városrészben maradt mintegy kétezer dzsihádista élő pajzsként fogja használni  az embereket, ráadásul éhínség is fenyegeti őket.