Kiutasították Olaszországból azt a tunéziai férfit, akinek a telefonszámát megtalálták a tavaly karácsonykor Berlinben egy kamionnal a tömegbe hajtó merénylő, a szintén tunéziai származású Anis Amri telefonjában. Vele együtt egy másik férfit is kiutasítottak a terrorizmus támogatása miatt.

Két tunéziai férfit toloncoltak ki Olaszországból szombaton, egyikük telefonszáma a berlini kamionos merénylő, Anis Amri mobilján volt rögzítve - közölte az olasz belügyminisztérium. Mindkét tunéziai férfit terrorizmus támogatása miatt utasították ki.

Anis Amri, a berlini karácsonyi vásáron a tömegbe hajtó merénylőForrás: AFP/Handout

A szintén tunéziai Anis Amri december 19-én hajtott kamionnal a tömegbe az egyik berlini karácsonyi vásáron, 12 embert megölt, többet megsebesített. A 24 éves, menekülő terroristát négy nappal később az egyik milánói vasútállomásnál lőtte le két olasz rendőr, akikre pisztolyt fogott.

Anis Amri 2011 elején illegális bevándorlóként érkezett Olaszországba. Később táborlázadásban vett részt, és börtönbüntetésre ítélték. 2015 májusában szabadult, és a telefonján rögzített tunéziai férfi Olaszországban élő családjánál talált szállásra, de júliusban már Németországban volt.

Rendőrök a gázolásos merénylethez használt lopott kamion roncsánálForrás: MTI/EPA/DPA/Britta Pedersen

A másik kiutasított tunéziai a Perugiában működő iszlám közösség tagja volt, és az olasz hatóságok szerint kábítószercsempész is. Interneten az Iszlám Állam fegyvereseinek akcióit éltette, és arról írt, hogy Szíriába akar menni harcolni. Őt repülővel szállították vissza Tunéziába.

Már 147 embert utasítottak ki 

A 2015-ös párizsi merényletek után Olaszországban bevezetett rendkívüli terrorizmusellenes intézkedésekkel az olasz belügyminiszter a terrorizmus puszta gyanúja miatt kiutasításról rendelkezhet. 2015 óta száznegyvenhét személyt utasítottak ki, tizenötöt idén.