Grúzia vízummentességet kapott az EU-tól

2017.02.27. 12:02

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a vízumkényszer eltörlését a grúz állampolgárokkal szemben, így Grúzia állampolgárai legfeljebb 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak az Európai Unió területén.

Az Európai Unió Tanácsa sajtószolgálatának tájékoztatatása szerint az ülésen elfogadott megállapodás értelmében a vízummentesség azokra a grúz állampolgárokra vonatkozik, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek. Munkavállalásra nem jogosít a dokumentum.

A könnyített uniós beutazást segítő vízummentesség értelmében a 3,7 millió lakosú posztszovjet állam polgárai az Európai Unió bármely tagállamában 90 napig tartózkodhatnak bármely 180 napos időszakban.

Az eredmények elismerése

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja elmondta, a vízummentesség elfogadása a grúz hatóságok és a grúz nép jogállamiság és az igazságszolgáltatás reformjainak területén elért eredményeinek elismerése. A reformok előrelépést jelentenek az európai úton, közelebb hozzák Grúziát az Európai Unió előírásaihoz - tette hozzá.

Az EB figyelni fogja Grúziát

A tájékoztatás szerint Tbiliszi a vízummentesség minden feltételét teljesítette, ugyanakkor azokat az Európai Bizottság folyamatosan ellenőrizni fogja, különös tekintettel a szervezett bűnözés elleni harcra.

A grúz állampolgárok vízummentes beutazásának lehetősége a vízummentesség azonnali visszavonásának szabályozásával egy időben lép érvénybe.