Vizsgálati fogságot rendelt el egy német újságíró ellen egy török bíróság

Vágólapra másolva!
Tizenhárom napos rendőrségi őrizetet követően az isztambuli vizsgálóbíró hétfőn vizsgálati fogságot rendelt el Deniz Yücel török származású német újságíró ellen - jelentette a Die Welt című lap, amelynek tudósítójaként a férfi dolgozott.
Vágólapra másolva!

Deniz Yücelt azzal gyanúsítják a török hatóságok, hogy terrorista propagandát terjesztett és lázadást szított a lakosság körében - írja a német lap, amely szerint a vizsgálati fogságot mindkét vádpont szerint elrendelték.

Nehéz idők

Sigmar Gabriel német külügyminiszter élesen bírálta az ankarai hatóságok eljárását a német-török kettős állampolgárral szemben.

- hangsúlyozta. "Ugyanis nem veszi figyelembe a demokrácia nagy becsben tartott értékét, a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságát, sem azt, hogy Deniz Yücel önként jelentkezett a török igazságügyi hatóságoknál, és késznek mutatkozott a teljes együttműködésre a nyomozati eljárásban" - tette hozzá.

Gabriel úgy fogalmazott, hogy "nehéz idők köszöntöttek be a török-német viszonyban". Hozzáfűzte: "Deniz Yücel ügye reflektorfénybe helyezi a két ország közötti nyilvánvaló különbségeket, ami jogállami alapelvek alkalmazását, valamint a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság értékelését illeti".

Öt év is lehet a vizsgálati fogság

A német külügyi tárca vezetője bejelentette: "Minden okunk megvan arra, hogy ezt nagyon világosan szóvá tegyük Törökországgal". Gabriel kiemelte, hogy

nyomatékosan erőfeszítéseket fognak tenni, hogy Deniz Yücel hamar visszanyerje szabadságát,

az eljárás pedig jó véget érjen.

Törökországban a vizsgálati fogság akár öt évig is eltarthat. Yücel az első német újságíró, aki ellen vizsgálati fogságot rendeltek el mióta Recep Tayyip Erdogan török államfő hatalmon van.

Yücel február 14-én önként jelentkezett az isztambuli rendőrségen, mivel körözést adtak ki ellene a helyi hatóságok. Yücel 2015 májusától dolgozott a Weltnek törökországi tudósítójaként. Ankara nem akkreditálta, de török állampolgársága miatt törvényesen dolgozhatott az országban.