Terrortámadástól tart az olasz titkosszolgálat

2017.02.27. 17:17

Olaszország az Iszlám Állam harcosainak menekülési útvonala lehet Európa felé, és egyre konkrétabb a veszélye az olaszországi terrorista támadásoknak is – derül ki az olasz titkosszolgálatoknak a római parlamentben hétfőn bemutatott éves jelentéséből.

A dokumentum úgy fogalmaz, Olaszország búvóhelyet és menekülési útvonalat jelenthet az Iszlám Állam harcosainak,  akik Líbiából vagy más konfliktusövezetből menekülnek Európa felé. 

A jelentést bemutató Alessandro Pansa az olasz Nemzetbiztonsági Információs Hatóság (DIS) vezérigazgatója kijelentette, nem bizonyítható egyértelműen, hogy az Iszlám Állam vagy más terrrosta szervezet a tengeren keresztüli illegális bevándorlást saját stratégiai céljaira használja fel "operatív" embereinek Európába juttatásával.  Hozzátette viszont, hogy ez a feltételezés nem zárható ki, és ténynek számít, hogy az illegális bevándorlásból eredő anyagi nyereség elősegíti az embercsempész bűnszervezetek és a legradikálisabb dzsihádista csoportok közötti együttműködést. 

Ennek példájaként említette, hogy az illegális bevándorlók közül egyesek milyen könnyen jutnak hamisított személyi dokumentumokhoz, amelyekkel mozogni tudnak Európában. 

Alessandro Pansa szerint Olaszország "bázist képezhet (a dzsihádista) propaganda terjesztéséhez, toborzáshoz, vagy logisztikai hátteret nyújthat, visszavonulási útvonalat vagy akár ideiglenes menedéket más országokban terrortámadást elkövetett személyeknek, amiként ez a berlini merénylet után Anis Amri esetében is történt". A DIS vezetője kiemelte, hogy folyamatos ellenőrzés alatt tartják az Olaszországból az esetleges külföldi dzsihádista sejteket finanszírozó pénzáramlást.

Veszély azonban nem kizárólag az olasz határokon kívülről érkezhet. Az olasz titkosszolgálatok egyre konkrétabbnak tartják annak veszélyét, hogy "Olaszországban radikalizálódott személyek nem Szíriába és Irakba mennek harcolni, hanem olasz területen követnek el dzsihádista támadást". A jelentés erősnek minősíti a dzsihádista terrrorizmus Olaszországot fenyegető veszélyét. 

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök a titkosszolgálati információkat kommentálva kijelentette, 2017 az Iszlám Állam vereségének éve lehet, a Szíriában és Irakban várt győzelem azonban nem szünteti meg a dzsihádizmus veszélyét. Hozzátette, a mai világot nem idegen hadseregek, hanem számos más típusú fenyegetés veszélyezteti a kibertámadástól a terrorizmusig: "ezekre nem a bezárkózás illúziójával, hanem a kihívással való szembeállással védekezhetünk". Az olasz miniszterelnök hozzátette: a biztonság növelése nem jelentheti a szabadság korlátozását.