Az Iszlám Állam 173 harcosával végeztek Moszulban

2017.02.28. 23:31

Az Iszlám Állam legalább 173 harcosával végeztek kedden az iraki város, Moszul nyugati részén végrehajtott katonai hadművelet keretében - közölte Abdul-Amír Rasíd Jaralláh, az iraki hadsereg ninivei kormányzósága hadi műveleteiért felelős vezetője.

Az Irán támogatta síita milíciák tüzérségi bombázásának következtében 22 dzsihadista meghalt, további 48 megsebesült. Jaralláh kiemelte, hogy legalább 99 terrorista lelte halálát az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és az iraki légierő közös, a dzsihadisták állásait célzó támadásaiban.

Ezen kívül az iraki terrorelhárító egységek összesen 40 iszlamistát öltek meg, miközben robbanószerektől tisztították meg az egyik kerületet, Mamunt, amelyet hétfőn foglaltak vissza az Iszlám Államtól.

Tavaly októberben indult meg az ellentámadás

Az iraki hadsereg február 19-én indította meg legújabb műveletét azzal a céllal, hogy visszafoglalja Moszul nyugati városrészét az Iszlám Államtól. A dzsihadista csoport 2014 júniusában vonta uralma alá a második legnagyobb iraki várost.

Az iraki kormányerők katonái MosszulbanForrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatása mellett október 17-én indítottak támadást az Iszlám Állam iraki fellegvára, Moszul ellen. A keleti városrészt januárban sikerült felszabadítani, de a nyugati, sűrűn lakott területek felszabadításáért továbbra is folynak a harcok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK