Elmegyógyintézeti betegeket kínoztak halálra Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Gyanús halálesetek miatt letartóztatták az ukrajnai Szumi megyei pszichiátriai kórház főorvosát, akiről feltételezik, hogy halálra kínozta vagy kínoztatta a pácienseit.
Vágólapra másolva!

A doktornőt azt követően gyanúsították meg, hogy a helyi ügyészség elrendelte öt beteg holttestének exhumálását, akik 2016 novembere és 2017 januárja között gyanús körülmények között haltak meg. Kiderült, hogy a 34 és 69 év közötti életkorú páciensek halálának okát meghamisították. A halotti bizonyítványuk alapján az elmegyógyintézeti kezelésnek magukat önként alávető betegek szívelégtelenség miatt haltak meg. Kihantolásukat követően azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nem is végeztek rajtuk boncolást.

Tüdőgyulladásban haltak meg

A most elvégzett törvényszéki kórbonctani vizsgálat azt igazolta, hogy valamennyien kezeletlen akut, gennyes tüdőgyulladás következtében hunytak el. Betegségüket az okozta, hogy huzamos ideig rendkívül hideg, fűtetlen helyiségben tartották őket bezárva.

Újabb holttest

Ráadásul időközben egy hatodik holttest is előkerült. Az ő halálát a dokumentumok szerint ismeretlen mérgezés okozta, az orvosszakértők azonban megállapították, hogy az összes bordája össze volt törve, a koponyája bezúzva, és a halálának oka koponyaűri vérzés volt. Valamennyi sérülését napokkal a halála előtt szenvedte el.

Előzetesben

A rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte a kórház főorvosát. A nyomozást kiterjesztették az orvosnő ismeretségi körére és kollégáira is, akik közreműködhettek a halált okozó embertelen kínzásokban, illetve az áldozatok halálának eltussolásában. Továbbá az indíték sem ismeretes, ezért a történtekről egyéb részleteket egyelőre nem közölnek – adta hírül az UNIAN.