Szabotázsra készültek a nílusi szupergát ellen

Vágólapra másolva!
Az etióp hatóságok meghiúsítottak egy szabotázsakciót a Níluson, a szudáni határ közelében épülő hatalmas duzzasztógát ellen.
Vágólapra másolva!

Etióp források szerint a biztonsági erők megöltek 13 embert, akik kézifegyverekkel és gránátvetőkkel felfegyverkezve támadást akartak intézni az épülőfélben lévő Nagy Reneszánsz Gát ellen. Hét társuknak sikerült Szudánban menekülniük, de Kártum azonnal kiadta őket Addisz-Abebának.

Etiópia szerint a támadók az Eritrea által támogatott szakadár csoport, a Benisangul Népi Felszabadítási Mozgalom fegyveresei voltak, akik a nyugat-etiópiai Benisangul-Gumuz régió elszakadásáért küzdenek.

Az etióp hatóságok a minap jelentették be, hogy a 2011 óta épülő, négy gátból álló duzzasztórendszer 56 százalékban készen van. A Nílus etiópiai szakaszán, a szudáni határtól mintegy 40 kilométerre épülő, 74 milliárd köbméter víz raktározását lehetővé tevő Nagy Reneszánsz Gát építési költségei 4,2 milliárd dollárra rúgnak.

Afrika leendő legnagyobb duzzasztógátjának építési terve nagy pánikhullámot váltott ki Egyiptomban, ahol attól tartottak, hogy elapasztja a Nílus vizét. A két ország között diplomáciai vita robbant ki. Végül két évvel ezelőtt Etiópia, Szudán és Egyiptom politikai vezetői Kartúmban aláírták a Nílus vizének felosztását szabályozó alapelvekről szóló megállapodást, jelentős lépést téve ezzel a diplomáciai viszály végleges rendezése felé.