A német kormány visszautasította Erdogan állításait

Vágólapra másolva!
A német kormány visszautasította Recep Tayyip Erdogan török államfő azon állítását, miszerint német kém és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet képviselője a Die Welt című konzervatív német lap Törökországban előzetes letartóztatásba helyezett újságírója.
Vágólapra másolva!

A török elnök állítása "képtelenség" - idézte péntek este a német külügyminisztérium egy szóvivőjét a Bild című lap online kiadásában.

A Die Welt német-török kettős állampolgárságú tudósítója, Deniz Yücel ügye súlyos feszültséget okozott a német-török kormányzati kapcsolatokban.

A szövetségi parlament valamennyi pártja kifogásolta előzetes letartóztatásba vételét.

Az ellenzéki pártok - a Baloldal (Die Linke) és a Zöldek - a kormányt is bírálják, álláspontjuk szerint Berlin nem követeli kellő nyomatékkal az újságíró szabadlábra helyezését. A Zöldek szerint azért, mert az EU-Törökország megállapodás révén Ankara "túsza".

Önként jelentkezett

A Die Welt munkatársát hétfőn - 13 napi rendőri őrizet után - helyezték előzetes letartóztatásba, terrorpropaganda terjesztése és közösség elleni izgatás gyanúja miatt. A török hatóságok mindenekelőtt az energiaügyi miniszter, Berat Albayrak - az államfő veje - hackertámadás révén kiszivárogtatott e-mailjeiről szóló tudósításai és a Németországban is terrorista szervezetként számon tartott PKK egy vezetőjével készített interjúja miatt gyanúsították meg.

Deniz Yücel letartóztatása óta a német kormány több alkalommal világossá tette, hogy

a török hatóságoktól elvárja az újságíró szabadlábra helyezését

a lehető legrövidebb időn belül, és azt is, hogy méltányos eljárást folytassanak ügyében és biztosítsák számára, hogy élhessen a konzuli segítséghez fűződő jogával.

Berlin aránytalannak és indokolatlannak tartja a török hatóságok eljárását, tekintettel arra, hogy Deniz Yücel önként jelentkezett a vele szemben megfogalmazott gyanú kivizsgálására.