Kongresszusi vizsgálatot akar Donald Trump az Obama-ügyben

TRUMP, Donald; OBAMA, Barack
Washington, 2017. január 20. Barack Obama leköszönő amerikai elnök (j) fogadja utódját, Donald Trumpot a washingtoni Fehér Házban 2017. január 20-án, órákkal Trump beiktatási ünnepsége előtt. (MTI/EPA pool/Kevin Dietsch)
Vágólapra másolva!
Elhúzódó botrány elé néz az Amerikai Egyesült Államok, Donald Trump ugyanis bejelentette, hogy kongresszusi vizsgálatot akar a lehallgatási botránnyal kapcsolatban. Obama a szóvivőjén keresztül mindent tagadott.
Vágólapra másolva!

Kongresszusi vizsgálatot kezdeményez Donald Trump az ügyben, mert a gyanúja szerint Barack Obama lehallgatta őt a választási kampány hajrájában – ezt Sean Spicer fehér házi szóvivő jelentette be vasárnap. Szerinte az volna ideális, ha a már folyamatban lévő eljárást, amely az elnökválasztásra gyakorolt esetleges orosz nyomás feltérképezésére irányul, kiterjesztenék erre az esetre is.

Az egyikük mosolya nem őszinte Forrás: MTI/EPA/Pool/UPI/Kevin Dietsch

Spicer azt is közölte, hogy amíg nem indul el a kért kongresszusi vizsgálat,

sem az elnök, sem pedig a Fehér Ház nem fogja hivatalosan kommentálni a történteket.

Obama kikéri magának

Barack Obama ugyancsak szóvivőjén keresztül reagált a szombat reggel kipattant botrányra. Kevin Lewis cáfolta, hogy az exelnök utasítást adott volna Trump lehallgatására. "Az Obama-kormány egyik alapszabálya volt, hogy a Fehér Ház egyetlen tisztségviselője sem avatkozott bele soha semmilyen, az igazságügyi minisztérium által folytatott vizsgálatba" – állította. Kevin Lewis ezzel arra célzott, hogy a megfigyelések szabály szerint az igazságügyi tárca és az FBI hatáskörébe tartoznak, és ilyen akciók levezényléséhez előzetes bírói engedély szükséges.

Vagyis anélkül törvénytelen lenne a lehallgatás.

Botrányos szombat

Az esetleges lehallgatás ügyét szombat reggel robbantotta ki Trump a Twitteren, miután azt írta, nem sokkal korábban értesült arról, hogy Barack Obama titokban adatokat gyűjtött róla még tavaly októberben, és lehallgatta a kampányközpontjának számító Trump-torony telefonjait is.

Az elnök gazembernek és beteg fickónak nevezte elődjét, és kijelentette, hogy ez az ügy az új Nixon és Watergate.

De azt is leszögezte, hogy hiába a megfigyelés, semmilyen terhelőt nem találtak vele szemben.

Trump egyelőre nem mondott többet az ügyről, így a vele kifejezetten ellenséges liberális sajtó elterelő hadműveletnek állítaná be az ügyet. A kommentárok szerint az volt a cél, hogy az utóbbi napokban újra felerősödő, a kormányt rossz színben feltüntető oroszbarát vádakról csökkenjen a figyelem.

A Breitbart már pénteken arról írt, hogy tavaly októberben valóban akció zajlott az akkor még csak elnökjelölt politikus ellen, az FBI Trump orosz érdekeltségeit próbálta meg feltárni. Ilyenre azonban nem bukkant, a hatóságok ennek ellenére továbbra sem hagytak fel a lehallgatással.