Irak már nem szerepel az érintett országok listáján, és a már érvényes vízummal és zöldkártyával rendelkezők is változatlanul beléphetnek az Egyesült Államokba.

Az új rendelet több ponton módosítja a nagy vitákat kiváltó január 27-i rendeletet, amelyet egy héttel később ideiglenesen azonnali hatállyal felfüggesztett egy seattle-i szövetségi bíró.

A módosított rendeletben szereplő, 90 napra szóló korlátozások a korábbi héttel szemben már csak hat muszlim többségű országra vonatkoznak, Szíriára, Iránra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre, Irak már nem szerepel az érintett országok listáján. 

Trump aláírta, de nem kommentálta az új elnöki rendeletet, amely március 16-án lép életbe.

Szigorúbb ellenőrzések a határon

Az új elnöki rendelet szerint a menekültek befogadásának felfüggesztése maximum 120 napra szól, és

a már érvényes vízummal és zöldkártyával rendelkezők változatlanul beléphetnek az Egyesült Államokba, vagyis ezeket a korábban visszavont vízumokat továbbra is érvényesnek tekintik.

Törölték azt a korábbi passzust, mely szerint a muszlim országokból menekülni kényszerülő keresztények előnyt élveznek az Egyesült Államokba történő beutazásnál. Rendezi a rendelet a kettős álalmpolgárok beutazását is. A belépések felfüggesztésének ideje alatt az amerikai illetékesek kidolgozzák a határon történő ellenőrzések új, szigorúbb rendszerét.

"Nincs más lehetőség"

Rex Tillerson külügyminiszter a sajtónak tett rövid nyilatkozatában azt hangsúlyozta: e "létfontosságú döntéssel" a Fehér Ház "megvédi a nemzetet attól, hogy külföldi terroristák lépjenek az Egyesült Államokba".

Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte azt is, hogy az új elnöki rendelet nemcsak az Egyesült Államok, hanem szövetségesei biztonságát is védi. Egyúttal elmondta azt is, hogy Irakot a Bagdaddal folytatott hosszas és intenzív egyeztetés után vették le a listáról.John Kelly belbiztonsági miniszter szerint az Egyesült Államoknak nincs más lehetősége, mint a beutazások szigorítása, Jeff Sessions igazságügyi miniszter pedig leszögezte, hogy a nemzet biztonságát nem szabad veszélyeztetni. Sessions hozzátette: az új elnöki rendelet szerinte - az elsőhöz hasonlóan - ugyancsak jogszerű.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű baloldali civil szervezet közleményben szögezte le, hogy véleménye szerint az új elnöki rendelet is muzulmánellenes.

300 embert vizsgál az FBI

Az elnöki rendelettel csaknem egyidejűleg hozta nyilvánosságra a belbiztonsági minisztérium, hogy jelenleg körülbelül háromszáz embert vizsgál a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorelhárító részlege. Valamennyien korábban, az Obama elnök által meghirdetett menekültprogram keretében érkeztek az Egyesült Államokba.