Több mint tíz éve tartják rettegésben a Niger folyó deltájánál áthaladókat a különböző kalózcsapatok. Csak 2015-ben 14 kalóztámadást követtek el, 2016-ban pedig már 36-ot.

A nigériai kalózok szabadon engedtek hét orosz és egy ukrán tengerészt, akiket még a múlt hónapban ejtettek túszul a BBC Caribbean nevű teherhajón.

Embereink felvették őket Delta szövetségi államban. Épek és egészségesek, és most térnek haza"

– mondta a nigériai tengerészet szóvivője. 

Február 5-én rabolták el őket egy német tulajdonban lévő teherhajóról a Niger deltavidékén. A német Briese társaságnak az orosz nagykövetséggel együttműködve sikerült a kalózoktól kimenteni a túszokat – írja a Nigeria Sun

Hetekig tartották fogva a tengerészeketForrás: AFP/Ho

A hatóságok már értesítették a tengerészek családját is a sikeres túsztárgyalásról, amiben megállapodtak a váltságdíjról, de a pontos összeget nem hozták nyilvánosságra.

A kalózok támadása elől három embernek sikerült elmenekülnie, majd hazautaznia Oroszországba.

Nigéria vizein a Nemzetközi Hajózási Iroda adatai szerint 2015-ben 14 kalóztámadást követtek el, 2016-ban pedig már 36-ot. A Niger folyó deltájánál sok az összetűzés, mivel a kalózok is részesülni akarnak az olajkereskedelemből származó profitból. 2004 óta a túszejtéseken kívül támadásokat hajtanak végre olajvezetékek, hajók és más célpontok ellen is.