Szétválasztanák az amerikai határra illegálisan érkező nőket és gyerekeket

2017.03.07. 09:22

John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter egy televíziós interjúban megerősítette hétfőn azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a bevándorlási hatóságok azt tervezik, hogy a mexikói határra illegálisan érkező nőket és gyerekeket szétválasztják. Ezzel az a céljuk, hogy elrettentsék a veszélyes útra vállalkozókat.

John Kelly azt mondta, hogy a gyerekekről az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma fog gondoskodni. "Nagy a gyakorlatunk a kísérő nélküli kiskorúakkal" - fogalmazott, és azt is mondta, hogy a gyerekekkel emberségesen bánnak majd, csakúgy mint a szüleikkel.

A szülők őrizetbe kerülnek, és ott várhatják meg kitoloncolásukat vagy a bevándorlási engedélyt. Kelly nem részletezte, hogy a szülők letartóztatása után a gyerekek hová kerülnek, csak annyit mondott: kevésbé "szigorú" szállásra viszik őket, és vagy egy államilag kijelölt gondnok, vagy egy Amerikában élő rokonuk gondjaira bízzák őket.

John Kelly hangsúlyozta: mindent megtesz majd azért, hogy elrettentse a Közép-Amerikából útnak indulókat attól, hogy emberkereskedők hálójába kerülve nekivágjanak a nagyon veszélyes útnak az amerikai határ felé. A miniszter utalt arra is, hogy szociális intézmények és segélyszervezetek adatai szerint a Közép-Amerikából útnak induló nők kilencven százaléka útközben erőszak áldozatává válik.

John KellyForrás: AFP/Johan Ordonez

A jelenlegi gyakorlat szerint a kitoloncolásukat vitató, vagy menekültstátust kérő illegális bevándorlókat az adatok felvétele után általában gyorsan kiengedik az őrizetből, és mindaddig az Egyesült Államokban maradhatnak, amíg az ügyük meg nem oldódik.

Az interjúban a belbiztonsági miniszter kitért arra is, hogy a hétfőn nyilvánosságra hozott elnöki rendeletben szereplő hat ország mellett "még további 13-14 országra" fordítanak különleges figyelmet, illetve ellenőrzik különleges szigorral az onnan beutazni akarókat. A miniszter azonban nem nevezte meg a kérdéses országokat.

"Nem hiszem, hogy a listát bővítjük, de vannak még országok, amelyektől azt fogjuk kérni, amit Iraktól, vagyis hogy jobban működjenek velünk együtt, adják meg nekünk az országunk biztonsága szempontjából fontos információkat" - mondta. Hozzátette: nem kizárólag muszlim többségű országokról, vagy közel-keleti államokról van szó.