Itt a francia elnökjelölt legújabb botránya

corruption Horizontal (FILES) This file photo taken on January 29, 2017 shows French right wing candidate for the upcoming presidential election Francois Fillon (R) and his wife Penelope during a campaign rally in Paris.
The wife of scandal-hit French con
Penelope és Francois Fillon
Vágólapra másolva!
A Le canard enchainé francia szatirikus, politikai hetilap holnapi száma újabb leleplezést közöl majd Francois Fillon jobbközép elnökjelöltről.
Vágólapra másolva!

Kiderült, hogy néhány évvel ezelőtt

gyanús körülmények között 50 ezer eurót kapott kölcsön egy milliárdostól,

Marc Ladreit de Lacharriere-től. Merthogy egyetlen fillér kamatot sem kért az üzletember, Fillon pedig nem jelentette a kölcsönt. A francia adótörvények szerint a 760 euró feletti kölcsönöket be kell jelenteni, egy képviselőnek pedig különösen. Őket átláthatósági törvények is kötelezik erre. Fillon szerint egyébként a pénzt visszaadta.

Francois Fillon és felesége Forrás: AFP//Eric Feferberg

A rendőrség azért hallgatta ki a milliárdost néhány hete, mert éppen ő – pontosabban ő is – alkalmazta feltehetően fiktíven Fillon feleségét az egyik újságjánál. Az egész Fillon-botrányt egyébként éppen ez az újság robbantotta ki. Később Fillon maga szólta el magát, hogy

nemcsak feleségét, hanem két gyerekét is a Francia Nemzetgyűlés alkalmazta.

Nyilvánvalóan tényleges munkát nem végeztek.

Fillon nem hajlandó visszalépni, bár egyik pártszövetségese már szembefordult vele, és

nagyon sok párttársa is ellene fordult.

Annak ellenére ragaszkodik a jelöltséghez, hogy egyre kevesebb esélye van a második, döntő fordulóba kerülni. Az első forduló győztese szinte biztosan a radikális Marine Le Pen lesz, aki egyre hitelesebb a franciák számára a felmérések szerint. A második helyre a volt szocialista minisztert, az utóbbi időben Fillon szavazóit is részben megszerző Emmanuel Macront várják.