Újra káoszba fulladhat Macedónia

politics language demonstration Horizontal A man holds a scarf during a demonstration against a deal between Social Democrats and the Albanian Democratic Union for Integration, for a law making Albanian the second official language, on March 6, 2017 in Sk
A man holds a scarf during a demonstration against a deal between Social Democrats and the Albanian Democratic Union for Integration, for a law making Albanian the second official language, on March 6, 2017 in Skopje. / AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI
Vágólapra másolva!
Macedónia elnöke szembeszállt a választást megnyert párttal, amiért az albán pártokkal akart koalícióra lépni. Az elnök szerint egy ilyen koalíció veszélyeztetné az ország egységét. Ezután tüntetéssorozat kezdődött a fővárosban, majd nemzetközi szinten is többen felemelték a hangjukat az antidemokratikus döntés miatt. 
Vágólapra másolva!

Macedónia köztársasági elnöke, Gjorge Ivanov kijelentette, hogy nem ad felhatalmazást a tavalyi választások után a szociáldemokratáknak, mert a párt koalícióba akart lépni az albán kisebbségi pártokkal. Ivanov szerint ezzel a lépésükkel veszélyeztetnék az országot, továbbá az albán nyelvhasználat kiterjesztésével sértenék Macedónia identitását is – írja a Politico.

Az albán kisebbség szerint viszont maga Ivanov fenyegeti az ország egységét. A kormánykoalíció támogatói pedig úgy látják, hogy az elnök ezzel csupán a választást megnyerő, de kormányt alakítani képtelen jobboldali VMRO–DPMNE párt mögé akar állni. A pártról évtizedek alatt különböző korrupciós és lehallgatási botrányok is kipattantak már, ugyanakkor Ivanovot éppen ez a párt jelölte és támogatta a 2014-es elnökválasztás során.

Zoran Zaev, a szociáldemokraták vezetője emiatt puccs szervezésével vádolta meg az államfőt.

Jugoszlávia összeomlása után katonai összecsapás nélkül tudott kiszakadni a mintegy 2,1 millió lakosú balkáni állam. Azonban a 90-es évek balkáni háborújában több etnikai konfliktus is megrázta Macedóniát, majd 2001-ben gerillafelkeléssel is szembe kellett néznie. Az országban 1,1 millió macedón él, ők alkotják az ország lakosságának 55%-át. Jelentős kisebbség az albánoké (35%), illetve a törököké (4,5%). Az EU- és a NATO-csatlakozási folyamatoknak köszönhetően végül stabilizálódni kezdett az ország.

Forrás: AFP/Robert Atanasovski

– mondta egy tüntető, utalva a jobboldal vezetőjére, Nikola Gruevszki volt miniszterelnökre, akit mialatt kormányfő volt, sokan bíráltak autoriter stílusa és az ellenzék elnyomása miatt.

A fővárosban, Szkopjéban egyre több a tüntetés, több ezren demonstráltak például az elnök mellett, nemzeti színeket viselve, EU-ellenes plakátokkal. Volt olyan tüntetés, amelyen két újságírót is megvertek.