Az orosz külügyminisztérium szerint fenyegető méreteket ért el a keresztényüldözés a Közel-Keleten és Észak-Afrikában: a keresztényeket elüldözik szülőföldjükről.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén, Genfben orosz-örmény-vatikáni-libanoni szervezésben magas szintű tanácskozást tartottak a vallások békés egymás mellett éléséről, valamint a keresztények és más vallások képviselőinek támogatásáról.

A fórumon Magyarország, Horvátország, Szerbia, Görögország, Ciprus, Spanyolország és Brazília is képviseltette magát.

A tanácskozás részvevői elmondták, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában szélsőséges csoportok elüldözik szülőhelyükről, sőt fizikailag megsemmisítik a keresztényeket, barbár módon pusztítva a keresztény kulturális örökséget is.

Ennek eredményeképpen a térségben rohamosan csökken a keresztények jelenléte.

A felszólalók több alkalommal hivatkoztak Ferenc pápa és Kirill orosz pátriárka Havannában kiadott közös közleményére, amelyben a két egyházfő haladéktalan fellépésre szólította fel a nemzetközi közösséget annak érdekében, hogy megállítsák a keresztények tömeges elvándorlását a Közel-Keletről.

A tanácskozás részvevői azt mondták, a radikális keresztényellenes hangulat felerősödése több esetben reakció arra, hogy a társadalomra idegen "értékeket" és normákat próbálnak meg ráerőltetni. Mint mondták, a vallási nevelés hatékony eszköze a szélsőségesség megelőzésének.