A Pentagon hadbíróság elé állítja a meztelen képek terjesztőit

2017.03.11. 16:00

Számos meztelen és kompromittáló fénykép került ki az amerikai tengerészgyalogság nőtagjairól, aminek következtében több zaklató és becsmérlő üzeneteket is kaptak a fényképek szereplői. A képek terjesztőinek a hadbíróság előtt kell felelniük, eddig tíz sértett tett hivatalosan panaszt.

A Pentagon bejelentette, hogy kivizsgálják a meztelen fotók miatt kitört botrányt, miután kiderült, hogy több tengerészgyalogosról jelentek meg kompromittáló felvételek az interneten – írja az Independent.

Az amerikai védelmi miniszter, James Mattis elítélte azokat, akik részt vettek a képek megosztásában, és azt mondta, hogy minden szükséges intézkedést meg fognak tenni az ügy tisztázásáért. Mattis szerint az emberiesség és méltóság tiszteletben tartásának a felrúgása teljesen ellentétes a szervezetük bajtársiasságával. 

Ahogy mi is korábban már megírtuk, januárban kerültek ki az első képek, amelyeken a
tengerészgyalogság egykori és jelenlegi női tagjai voltak láthatóak, továbbá a katonák nevét és szervezeti egységét is feltüntették. 

A közösségi médiában egy nagyobb fórum jelent meg, ahol a hadsereg női tagjairól különböző közösségi oldalakról leszedett fotókat posztoltak. A képeken szereplő nőkről később meztelen képek is előkerültek. A kommentelők között általános volt a nemi erőszakról szóló megjegyzések és a rasszista hozzászólások is. 

Zaklatták a tengerészgyalogság női tagjaitForrás: AFP/2013 Getty Images/Scott Olson

A botrány kirobbanása előtt a fórum elérte a 30 000 fős tagságot, azonban a nyomozást követően ez szám erősen megcsappant.

A Haditengerészeti Bűnügyi Nyomozó Hivatal (NCIS) nyomozása alatt tíz női tengerészgyalogos tett hivatalos panaszt a képek miatt. 

Az egyetlen módja annak, hogy megtörténjen az elszámoltatás, ha valaki kiáll, és elmondja, hogy mi történt velük"

– mondta Robert B. Neller, a tengerészgyalogság parancsnoka.

A szenátus fegyveres szolgálatok bizottsága a jövő héten tart meghallgatást az ügyben. A katonai büntetőjog kifejezetten tiltja a szexuális jellegű fotók terjesztését másokról, ha annak szereplője nem egyezett bele. Az ehhez hasonló bűntett elkövetőinek a hadbíróság előtt kell elszámolniuk a tettükről.