A berlini kamionos merénylő újabb ismerősét utasították ki Olaszországból

2017.03.12. 19:32

Egy 37 éves tunéziai férfit toloncoltak ki vasárnap az olasz hatóságok terrorizmus gyanújával, mivel telefonszáma a berlini kamionos merénylő Anis Amri mobiljában szerepelt – közölte a római belügyminisztérium.

A Rómától nem messzi Latina városában élő tunéziai állampolgárt nemzetbiztonsági okokból utasították ki. Repülővel szállították vissza Tunéziába. A férfi telefonszámát Anis Amri még 2015 nyarán hívta, amikor a Latinával szomszédos Aprilia városában tartózkodott. 

Az olasz hatóságok nyomozása szerint a tunéziai férfi egy Latinában alakult "szélsőséges" muzulmán csoport tagja, és személyes Facebook-profilján a dzsihádista harcosokat éltette.  A férfi tíz éve élt Olaszországban tartózkodási engedéllyel. 

Ő a harmadik tunéziai állampolgár, akit az év eleje óta kiutasítottak Olaszországból, mivel a telefonszáma szerepelt Anis Amri mobiljában. Februárban és márciusban is egy-egy tunéziai férfit toloncoltak ki ugyanígy. Egyikük szintén Latinában élt. 

Az összes számot ellenőrzik

Anis Amri tizenkét embert ölt meg a decemberi karácsonyi vásáron, ahol december 20-án egy kamionnal hajtott a tömegbe. Három nappal később a milánói Sesto San Giovanni vasútállomása előtt egy rendőrségi rutinellenőrzés során tűzharcban lelőtték. Az olasz hatóságok a nála talált mobiltelefonokkal hívott összes számot ellenőrizték.

Anis Amri 2011 telén érkezett Olaszországba illegális bevándorlóként, majd a migránstáborban kirobbantott tüntetések miatt szicíliai börtönbe került, ahonnan 2015 májusában szabadult. Néhány hónappal később már Németországban volt. 

A most kiutasított tunéziai férfival együtt év eleje óta 21 személyt toloncoltak ki Olaszországból terrorizmus gyanújával,  2015 óta már százötvenhármat. Két évvel ezelőtt vezették be Olaszországban, hogy elég a terrorista tevékenység puszta gyanúja ahhoz, hogy belügyminiszteri rendelettel külföldieket azonnali hatállyal kiutasítsanak Olaszországból bármilyen vádemelés vagy eljárás nélkül.